FOTO: null

Sarajevo - Bivša mis fotogeničnosti BiH i ,,Plejbojeva,, zečica Slobodanka Tošić osuđena je juče u Sudu BiH na dvije i po godine zatvora zbog toga što je bila član organizovane kriminalne grupe Darka Eleza i zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždra

Tošićeva je optužena u okviru predmeta "Lutka", u kojem se većem broju optuženih sudi za krivična djela organizovanog kriminala. Postupak protiv nje je razdvojen od ostalih u septembru prošle godine zbog toga što se nije pojavljivala na suđenjima.

U kaznu će Tošićevoj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. maja do 21. avgusta 2015. godine. U narednih 15 dana ima pravo na žalbu, a i dalje su na snazi ostale mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja i obaveze javljanja policiji koje su joj ranije izrečene. One su produžene, jer i dalje postoji opasnost od bjekstva.

- U izricanje presude u obzir je uzeto to što je Tošićeva u vrijeme izvršenja krivičnih djela imala nepunih 18 godina te nije bila u stanju ispravno razlučiti opasnosti krivičnih djela - saopštio je Sud BiH.

Tošićeva, kao i njen branilac, nisu se pojavili na izricanju presude. Medijima se kratko obratila njena majka Jadranka Tošić, koja je istakla razočarenje presudom te kazala da je njena kćerka osuđena bez ikakvog valjanog dokaza.

Dodala je da se Slobodanka Tošić na izricanju presude nije pojavila zbog bolesti.

Nakon što je optužena, Tošićeva se prvo nalazila u bjekstvu, ali je u julu 2015. godine uhapšena u Hrvatskoj te je predata pravosudnim organima BiH. U avgustu prošle godine puštena je na slobodu uz mjere zabrane.

Bivša mis fotogeničnosti BiH je osuđena, jer je 13. aprila 2006. godine namamila Ždralu u sačekušu u naselju Vranješ, kada je pokušana njegova likvidacija. U to je vrijeme, prema navodima u presudi, ona je bila u ljubavnoj vezi sa Darkom Elezom, vođom pomenute kriminalne grupe. Elez je sa svojim kumom i vođom druge kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždralom ušao u sukob u ljeto 2005. godine, po jednoj verziji, zbog raspodjele plijena od pljačke Pavlović banke, a po drugoj, upravo zbog Tošićeve.

Na dan kada je pokušana Ždralina likvidacija, Tošićeva mu je poslala SMS da dođe po nju u Rogaticu. Kada je krenuo prema Lukavici Slobodanka mu je kazala da ima ispit te da od prijateljica mora uzeti skripta. Dovezli su se u naselje Vranješ, gdje su na njega pucala dvojica muškaraca.

Ždrale je u zatvoru zbog ubistva bivšeg načelnika Uprave policije MUP-a RS Ljubiše Savića Mauzera.

Obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća sudija Biljana Ćuković je kazala da je vijeće prihvatilo dokaze koji potvrđuju da je Tošićeva pristupila u zločinačko udruženje u kojem je bio Darko Elez i čiji je cilj bio ubistvo Ždrale.

- Sudsko vijeće ocjenom izvedenih dokaza, uključujući iskaze Ždrala i Anđelka Veljančića, isključilo je mogućnost da je ovdje riječ o slučajnosti, odnosno da je pucnjava počela kada je Tošićeva došla do vrata kuće. Imali smo u vidu da je ona postala član zločinačkog udruženja i njene radnje su kvalifikovane kao pomagačke za krivično djelo ubistva. Cijenili smo da je optužena bila mlađe punoljetno lice u vrijeme izvršenja djela i nije bila ranije osuđivana - kazala je sudija Ćuković.

Specijalni sud u Beogradu osudio je 2010. godine Eleza na devet godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe, a lani je zbog nedostatka dokaza u beogradskom Višem sudu oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Ždrale.

U predmetu "Lutka" optuženo je više od 20 ljudi i to za ubistva i pokušaje ubistava te za nekoliko pljački koje premašuju 14 miliona KM.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da su tužioci zadovoljni presudom i obrazloženjem, ali je najavio da će se žaliti i tražiti strožu kaznu za Tošićevu.

Odbacila optužbe

Slobodanka Tošić je tokom suđenja rekla da sa Darkom Elezom nije bila u ljubavnoj vezi, kao ni sa Đorđem Ždralom. Negirala je da je učestvovala u pokušaju likvidacije Ždrale i da je od Eleza dobila novac da bi Ždralu namamila u sačekušu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )