FOTO: novosti.rs

Pred Kup Radivoja Koraća koji počinje 14. februara u Nišu Partizan i Crvena zvezda su se našli pred problemom jer u rosterima mogu da koriste samo četvoricu stranaca.

Partizan je taj problem riješio time što je Markus Pejdž dobio pasoš Srbije i vodiće se kao domaći igrač, a bilo je najava da će isto uraditi Crvena zvezda u slučaju Nigerijca Majkla Odža. Ipak ovaj košarkaš nije na spisku igrača koji će igrati Kup Radivoja Koraća.

Od košarkaša Crvene zvezde prethodnih godina su pasoše Srbije dobijali Dilan Enis, Čarls Dženkins i Demarkus Nelson, dok je od igrača Partizana Adin Vrabac postao državljanin Srbije.

Ovo za košarku u Srbiji predstavlja ozbiljan problem već nekoliko godina jer direktno oduzima mjesto srbijanskom igraču, a upravo je i cilj pravila da se favorizuju domaći košarkaši u domaćim takmičenjima. Davanje pasoša strancima, što je već uobičajna praksa godinama, naljutilo je bivšeg košarakaša i reprezentativca Bosne i Hercegovine, Ratka Vardu.

"Treba li bilo koji komentar!? Ma jok mi smo zemlja velikog srca tako bre treba još jednom da pokažemo da državljanstvo Republike Srbije očigledno nekim ljudima ništa ne znači, da su naša djeca očigledno “sline” koje treba istresti iz nosa pa dajte državljanstvo nekom ko je prije ove godine za Srbiju čuo možda samo preko TV i svi su oni bolji od naše djece! Sram vas sve bilo svi vi ljudi koji ste podržali i omogućili ovo! Zašto meni niko nije dao američki pasoš, turski, ruski, poljski... itd? Pa zato što se pasoš ne daje strancima ili kome već jer da bi postao državljanin jedne zemlje treba da oženiš neku djevojku iz Srbije, da imaš djecu sa njom ili da ti je baba ili deda ili neko iz zemlje čiji pasoš dobijaš. Sram vas bilo i da ne pominjem ponaosob svakog od vas koji ste ovo dopustili ili napravili jer para vrti gdje burgija neće", napisao je Ratko Varda na Instagram profilu. 

Varda je 2013. godine u završnici Kupa Radivoja Koraća kao član Radničkog igrao kao strani državljanin iako je imao pasoš Srbije i u Srbiji je živio od 1991. godine. Tada igračima sa dvojinim državljanstvom nije bilo dozvoljno da igraju.

"Da vas podsjetim na jednu činjenicu 2013. godine dok sam igrao u Radničkom i prije nego sam pokidao ahilovu tetivu za finale kupa Radivoja Koraća nisam bio državljanin Srbije iako sam izmirivao sve poreske obaveze (tad sam bio državljanin Srbije) i živio u Beogradu od moje 12. godine ili od 1991. god. E tad sam bio državljanin Bosne i Hercegovine! Jer je vama to tako odgovaralo. Ponosan sam na svoje korjene! Ja sam Srbin iz Bosne ali prije svega čovjek i sportista! Sram vas bilo!"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )