FOTO: null

Višku radnika u Gradskoj upravi rukovodstvo obećalo alternativu. Lejla Rešić: Najviše "prekobrojnih" zaposlio Vučurević nelegalno

Previranja u Trebinju ovih dana dostižu vrhunac. Sve je počelo kada je novi gradonačelnik Luka Petrović najavio otpuštanje viška radnika iz gradske administracije, i to njih 46! Onda je bivši gradonačelnik Slavko Vučurević pozvao sve otpuštene i nezadovoljne radnike na proteste i, kako je rekao, "ako treba i na sukobe". Rukovodstvo Trebinja je tada radnicima u gradskoj administraciji koji budu proglašeni tehnološkim viškom obećalo da će im biti ponuđeno alternativno rešenje, pri čemu će prioritet imati porodice poginulih, ratni vojni invalidi i socijalno ugroženi.

Zamenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se ne zna ko su ljudi koji su višak, odnosno da u sistematizaciji nema imena osoba već samo opis poslova, naglašavajući da će gradska vlast imati sluha za njih i da će im biti ponuđen posao u privatnom ili javnom sektoru.

Luka Petrović je ranije načelnicima odeljenja naredio da urade sistematizaciju radnih mesta, nakon čega je utvrđeno da je u gradskoj administraciji višak 46 zaposlenih.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić izjavila je da su problemi nastali zbog toga što je bivši prvi čovek ovog grada Slavko Vučurević nezakonito zapošljavao radnike u tamošnjoj gradskoj upravi.

Rešićeva je rekla da je resorno ministarstvo krajem septembra primilo dojavu građana i zaposlenih da se radnici primaju mimo konkursa, što je proveravala inspekcija početkom oktobra.

- Utvrđeno je da je najveći broj tih radnika primljen 18. septembra na nezakonit način. Nekolicina je nezakonito primljena 1. septembra, a jedan još 25. avgusta. Inspekcija je na to skrenula pažnju Vučureviću, a on je rekao da je potpuno svestan činjenice da je prekršio zakon - navela je Rešićeva.

Bivši gradonačelnik Vučurević izjavio je da Luka Petrović u javnost iznosi netačne informacije o stanju u Gradskoj upravi, a da će on i PDP stati iza svih radnika koje njegov naslednik želi da otpusti.

On tvrdi da su svi radnici u Gradskoj upravi primljeni po zakonu, da je samo nekoliko njih ostalo nepokriveno, a kako kaže, žao mu je što nije uspeo da primi još dece poginulih boraca i socijalno ugroženih porodica. To što je Luka Petrović najavio otkaze za 46 radnika, kaže da nije ništa drugo nego revanšizam i pokazivanje sile, a to mu, tvrdi Vučurević, neće proći, jer će on zajedno sa svima onima koji se nalaze na spisku za otpuštanje, ali i onima koji su ostali ranije bez posla, vrlo brzo organizovati proteste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )