FOTO: null

Napad roja stršljenova, tokom kojeg su danas povrijeđene desetine učesnika Savske regate, s tim što ih je nekoliko bilo i kritično, dokaz su da je, pri boravku u prirodi, potrebno biti jako oprezan.

Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine, s tim što rijetko napada bez razloga, ali ako ga ljudi slučajno uznemire, često nastupi pravi košmar.

Stršljen, naime, posjeduje žaoku kojom ubrizgava otrov, a ubod ovog insekta, koji je vizuelno dosta sličan osi, ali je mnogo veći, može biti čak i smrtonosan.

Portal InfoBijeljina vam, zbog toga, donosi savjete koji, zlu ne trebalo, mogu biti veoma korisni.

Po dostupnim informacijama, pažnju posebno treba da obrate osobe sklone alergijama i lica smanjenog imuniteta.

Prema informacijama iz medija, ukoliko doživite ubod, najbolje je da se, za svaki slučaj, obratite ljekaru.

Preporučuje se i da odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog, a ukoliko dođe do anafilaktičkog šoka, treba što prije pozvati hitnu pomoć.

Pritom, ako ste često u prirodi i time izloženi povećanoj opasnosti od uboda stršljena, a pogotovo ako ste alergični, potrebno je da, uz obaveznu konsultaciju sa ljekarom, iz preventivnih razloga imate tablete antihistaminika.

Dakle, ukoliko je žrtva u životnoj opasnosti, a nije u mogućnosti da odmah dođe do ljekara.

U slučaju da nema alergijske reakcije, na mjesto uboda treba da nanosite hladne obloge. Ipak, oprez nikad nije na odmet, jer u nekim slučajevima alergijska reakcija može da zakasni i do 10 sati, tako da se svakako savjetuje da se javite ljekaru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )