FOTO: Glas Srpske

Kada se pomisli na stan za mlade bračne parove obično preovladava mišljenje da su to mali ili iznajmljeni prostori obično zagušeni velikim brojem detalja. Uprkos tom stereotipu, stanovi mladih bračnih parova dobro promišljenim dizajnom ne moraju biti mali, skučeni ili prenatrpani prostori.

Počela je priču za ovaj broj “Glasovog” dodatka o idealnom domu za mlade parove arhitekta i dizajner enterijera Biljana Novaković napominjući da dobro osmišljen dizajn manje stanove čini savršene za mlade parove.

- Dodavanjem svijetlih i elegantnih tonova mali prostori mogu izgledati prostrani, prozračni i kreativni. Bijela boja i rješenja koja štede prostor stvaraju dinamičan dizajn enterijera i dekor za savremeni stil života. Tokom rada sa prostornim ograničenjima, korišćenjem bijelog namještaja za uljepšavanje manjih područja kao što je kuhinja odigraće ključnu ulogu u tome da se dom opušta - objašnjava Biljana.

Upotrebom toplih tonova za područja kao što je spavaća soba, kako kaže Novakovićeva napravićete osjećaj topline koja vam je potrebna kada se želite opustiti na kraju radnog dana.

- Upotreba mekih ili tečnih tkanina takođe može pomoći u stvaranju većeg i opuštajućeg okruženja, dok pravilan izbor podova ili modernih tepiha pomaže da se smanji buka - dodaje ona.

 U današnjem vremenu popularan je skandinavski stil.

- Glavne karakteristike skandinavskog stila je upravo upotreba svjetlo prigušenih boja i drvenih elemenata na zidovima i podovima. Održavanje mjesta jednostavnim i bez gužve i mnogo detalja ključno je obilježje minimalističkog dizajna ovog stila. Da bi se održao prostor bez gužve, treba odabrati namještaj sa određenim prostorom za odlaganje stvari, npr. prostor ispod kreveta u spavaćoj sobi ili skrivene police iza zida. Namještaj kao što su klub stolovi koji imaju dio za odlaganje stvari pomažu u očuvanju prostora. Postavljanje namještaja po rubovima prostorije takođe pomaže da se poboljšaju minimalističke karakteristike prostora - savjetuje Biljana.

 Takođe, podsjeća ona, da biste stvorili opuštajuću atmosferu, u svoj namještaj unesite elemente kao što su drvo i kamen kako biste svom domu pružili osjećaj povezanosti sa prirodom.

- Smanjite blještavilo i izbjegavajte jaku LED rasvjetu uvodeći meko ili prirodno osvjetljenje - savjetuje Biljana.

Ako niste ljubitelj svijetlih prostora postoje i druge opcije dizajna koje možete koristi u opremanju malih prostora.

- Zanimljivi dekor za zid u malom prostoru može da napravi zanimljive optičke iluzije u kombinaciji sa zanimljivim zidnim tapetama i kreativno osmišljeni osvjetljenjem. Svijetlosivi tonovi su odličan izbor za vaše zidove ili spuštene plafone u kombinaciji sa crnim i bijelim detaljima napravićete prekrasne kontraste koji će unijeti život u vaš životni prostor. Jednostavnost i elegancija malih soba u kombinaciji sa namještajem mekih i savremenih oblika u jakoj boji stvoriće osjećaj dizajna enterijera sofisticiranim. Poželjno je da u ovako opremljenim prostorima idete sa konceptom otvorenog prostora rušenjem ili izbijanjem zidova - priča ona.

Ako želite da izbjegnete dizajn tradicionalnog stila slobodno se uključite u dizajn izborom omiljenih boja uzoraka i oblika kako bi vaš dom bio zanimljiviji.

- To može uključivati i upotrebu namještaja vedre i neobične boje kao srednji dio svake sobe. Neobične boje kao što su metalik mogu se koristiti i za naglašavanje vašeg prostora. U malim prostorima svaki detalj je bitan i mladi parovi se mogu igrati sa neobičnim dizajnom rasvjete i na taj način dodatno dati lični pečat svakom prostoru - naglašava Novakovićeva.

Industrijska tema

- Isto tako vrlo je popularna i industrijska tema za male prostore. Ako želite da idete u ovom pravcu izaberite crne cijevi koje dopunjuju izloženi cement ili sive zidove. Prilikom osmišljavanja spavaće sobe ili dnevne sobe, odaberite mesing ili zlatne cijevi za ljepši izgled - kazala je Biljana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )