FOTO: null

BILEĆA - Grupa mađarskih istraživača dolazi idućeg mjeseca u Hercegovinu, kako bi istražili bilećku Veliku pećinu, koja je nedavno proglašena spomenikom prirode.

Velika pećina, koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Fatničkog polja kod Bileće, u zaseoku Kukričje, unesena je u registar Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. 

S ukupnom dužinom od 2.800 metara, ona je jedna od najdužih pećina u RS, sastoji se od velikih prostranih kanala, s najvećom takozvanom E dvoranom, u kojoj je i veća koncentracija pećinskog nakita, gdje su formirane bigrene kade bizarnih formi i interesantnih oblika. 

U istom speleološkom sistemu nalazi se i jama Zvonuša, duboka 112 metara, a iz tih dubina se pojavljuje i endemska podzemna riba gaovica, čije je ovo jedinstveno stanište. Velika pećina je premjerena još pedesetih godina prošlog vijeka, ali su ti premjeri, prema podacima Speleološkog društva "Zelena brda" iz Trebinja, dosta nepouzdani, pa se priprema nova ekspedicija, koja bi vrlo skoro mogla dati preciznije rezultate i o spilji i o njenom biodiverzitetu. 

"Ono što je najzanimljivije je da je pećina nekada bila stanište pećinskog medvjeda, jer smo u njoj prije više od deset godina pronašli jednu lobanju ovog velikog sisara, koja je još tamo", kaže Dubravko Kurtović, predsjednik "Zelenih brda". Inače, jama Zvonuša puna je smeća, zbog čega su poslije nekoliko pokušaja da je istraže članovi "Zelenih brda" odustali zbog opasnosti od zaraze.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )