FOTO: InfoBijeljina

Kamenoresci bijeljinske regije uspjeli su da se izbore sa nelojalnom konkurencijom na grobljima kojima gazduje JKP „Gradsko groblje“, tako što je sa ovim preduzećem dogovoreno da kamenorezačke radove u Bijeljini mogu da izvode samo firme koje su poreski obveznici na teritoriji BiH, a ne iz susjednih zemalja.

Predstavnik Udruženja kamenorezaca regije Bijeljina Đorđe Gligorević kaže za portal InfoBijeljina da su pravnom borbom uspjeli da riješe problem, ali samo djelimično, jer na svim ostalim grobljima koja nisu vlasništvo JKP „Gradsko groblje“ i dalje nesmetano nadgrobne spomenike postavljaju i kamenoresci iz Srbije, uglavnom iz Bogatića i Badovinaca.
 
- Prije otprilike četiri godine osnovali smo Udruženje kamenorezaca i uz pomoć Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“ i jedne advokatske kancelarije odlučili da počnemo pravnu borbu jer je opstanak naših firmi bio doveden u pitanje. Ugrožavali su nas kamenoresci iz Srbije koji su bez problema prelazili granicu i bez ijedne potvrde ili prijavljene radnje na našoj teritoriji, postavljali spomenike na grobljima u Semberiji - ističe Gligorević.
 
Zbog nelegalne konkurencije, prema njegovim riječima, bijeljinski kamenoresci prethodnih godina nisu mogli da podmire sve svoje obaveze, da ulažu u nove mašine i alate.

 
- Dešavalo se da dođemo na gradsko groblje, a tamo čovjek iz Bogatića, sa još nekoliko radnika i kamionom u kojem je 20.000 KM vrijedan materijal, radi po sedam dana. I tako neko posluje dvadeset, dvadeset pet godina?! Javljali su nam se i kamenoresci iz Lončara, Brčkog, čiji rad su takođe ugrožavali kamenoresci iz Srbije. S druge strane, i među narodom je, posebno na selima, ostalo uvriježeno mišljenje da su kamenoresci iz Srbije jeftiniji, ali to je bilo tačno prije devedesetih godina, kada su srbijanske firme bile „prva ruka“ u nabavci granita. Međutim, sada je to sve izjednačeno - poručuje Gligorević.
 
Nelojalnu konkurenciju Udruženje kamenorezaca iz Bijeljine uspjelo je da spriječi na samo tri groblja - Pučile, Novo groblje Hase i groblje u Velikoj Obarskoj.

 
- I dalje kamenoresci iz Srbije, bez prijavljenih radnji na našoj teritoriji, najviše prelaze Pavlovića most i nesmetano prevoze materijal. Isto se događa na zvorničkoj opštini, gdje dolaze iz lozničke i valjevske regije. Mislim da bi bilo idealno da na području Bijeljine sa što više grobalja upravlja JKP „Gradsko groblje“, ne zato što bijeljinski kamenoresci žele sav posao za sebe, nego zato što bi se otvarale nove kamenorezačke radnje, zapošljavali ljudi sa Biroa, plaćali porezi i doprinosi, a sve to je značajno i za razvoj grada - zaključio je Gligorević.
 
A.Lj.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )