FOTO: Glas Srpske

Bijeljinsko Udruženje “Impuls” koje okuplja žene sa invaliditetom godinama se u Semberiji bori za normalan život ove populacije stanovništva, a zahvaljujući različitim projektima koje realizuje, članice ličnim primjerom pokazuju da ne postoje prepreke da dostojno zarađuju za život i budu društveno korisne.

- Kroz realizaciju projekata nastojimo da našim članicama pružimo podršku u ekonomskom osnaživanju te da damo mogućnost ženama i djevojkama sa invaliditetom da povećaju vlastiti prihod u porodici, kao i konkurentnost na tržištu - rekla je izvršna direktorica  Udruženja “Impuls” Tanja Milinković.

Ovo Udruženje započelo je nedavno realizaciju projekta pod nazivom “VUcimo nit promjeNA”, koji će trajati do aprila 2020. godine.

Za to vrijeme grupa žena i djevojaka s invaliditetom, odnosno članova njihovih porodica, biće obučena da samostalno izrađuje predmete od filcane vune, kao i da tretira vunu da bi dobili proizvod od potpuno prirodnog materijala.

Projektom će biti obuhvaćeno više tematskih radionica - vuna kao prirodni materijal, rad sa vunom, vrste i načini obrade, praktičan rad sa prirodnom vunom i njeno bojenje, odnosno, suvo i mokro filcanje vune.

- Rad sa rukotvorinama može biti tržišno održiv, a vještine tretmana vune, posebno bojenje i filcanje, biće sačuvane od zaborava. Žene sa stečenim vještinama će moći svoja znanja prenijeti na mlađe generacije, a nadamo se da će plasman rukotvorina izrađenih od vune obogatiti turističku trgovinsku ponudu u Bijeljini i okolini - ističe Milinkovićeva i dodaje da će se obuka izvoditi u novom Centru za obuku u izradi kućne radinosti “PULS”, koji su dobili na korišćenje zahvaljujući razumijevanju grada.

U “Impulsu” očekuju da će na radionicama učestvovati 32 polaznika, a projektom je predviđena i obuka 16 korisnika u oblasti marketinga za rukotvorine.

U prethodnom periodu Udruženje žena sa invaliditetom “Impuls” realizovalo je i projekat “Znam da mogu” u okviru kojeg su žene osposobljene za ručno tkanje, što im omogućava angažovanje u izradi tkanih dijelova za tradicionalne nošnje iz Semberije za Kulturno-umjetničko društvo “Dvorovi”.

Zahvaljujući projektu pod nazivom “Naše ljeto”  koji je  realizovan tokom proteklog ljeta članice su besplatno  koristile bazene Banje “Dvorovi”. Iz Udruženja poručuju da će nastaviti sa obukama članica, ali i drugih žena, jer im je cilj prenošenje znanja.
Nove prostorije

Udruženje  “Impuls” dobilo je krajem septembra na korišćenje prostoriju u sjedištu mjesne zajednice Galac. Sredstva za adaptaciju objekta izdvojila je gradska uprava u Bijeljini.

Prema riječima Tanje Milinković, članice “Impulsa”, nove prostorije  će koristiti za izradu tradicionalnih rukotvorina, a u okviru mogućnosti, prostorije će biti na raspolaganju i drugim udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )