FOTO: Nezavisne

Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) za 2022. dodijeljene su na svečanosti u Mostaru.

Naime, datum odabran za ovogodišnju ceremoniju je simboličan, odnosno 18. januar  je rođendan Radmile Rangelov Jusović (1965-2021), stručnjaka za obrazovanje, heroine i žene koja je, s nevjerovatnom energijom i predanošću, život i karijeru posvetila unapređenju struke i slavljenju nastavničke profesije u Bosni i Hercegovini.

“U izazovnim vremenima, kada nedostaje podjednako resursa i boljih odluka koje će unaprijediti nastavničku profesiju, nastavnici i nastavnice žive svoj poziv, ulažu energiju, znanje i beskonačnu ljubav u nove generacije. Inspirišu promjene, a svijet, makar onaj u učionicama, mijenjaju nabolje. U prilog ovome govori i podatak kako, od prve dodijeljene nagrade do danas, nijedan nagrađeni novčanu nagradu nije zadržao za sebe, nego je podijelio sa svojim učenicima i učenicama, ulažući dalje u njihovo učenje, učionice i svoj rad”, navode iz organizacije COI Step by Step.

Uz pet nagrada u pet kategorija, ovogodišnja novina su i nagrade publike i specijalna nagrada jednog od partnera i prijatelja projekta, za korištenje informaciono-komunikacionih tehnologija.
 
Iz 25 nominovanih praksi, nagrađene u kategoriji vaspitačice u predškolskom odgoju i obrazovanju su Vildana Čeliković i Emina Talić Hakanović, PPU “Abakus”, Zenica – Djeca su čuvari planete i svijeta. Nagradu publike u ovoj kategoriji dobile su Aleksandra Lukić i Dobrinka Perdan, JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”, Bijeljina – Jesenja sonata.

U kategoriji učiteljica razredne nastave u osnovnim školama nagradu je dobila Katarina Vučen, JU OŠ “Veselin Masleša” Foča – Da učenje ne bude mučenje, a nagrada publike otišla je u ruke Žane Butulije, JU OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, Banjaluka – Stonoga Vasi znanjem krasi.
 
U kategoriji predmetne nastavnice u osnovnim školama nagradu je dobila Emina Sinanović, JU OŠ “Kiseljak 1”, Bilalovac – Drugačiji rječnik, dok je nagradu publike dobila Željka Đukić, JU OŠ “Đura Jakšić”, Banjaluka – Naše matematičko putovanje i Matematički kutak.



Specijalna nagrada za korištenje IKT-a u nastavi otišla je u ruke Mejreme Ljevaković i Melihe Povlakić Hadžiefendić, JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Sarajevo – Web aplikacija za učenike oštećena sluha.
 
U kategorija predmetni nastavnici u srednjim školama nagradu je dobio Danilo Kovač, JU Gimnazija, Banjaluka – Muzeji u nastavi – kolekcija kao ogledalo (Nagrada stručne komisije i nagrada publike).

Kada je riječ o kategoriji saradnici na svim nivoima odgoja i obrazovanja, nagradu su dobile Meliha Salihović i Dženana Muratović, JU “Peta osnovna škola Brčko”, Brčko – Inkluzivni kutak biblioteke, a nagrada publike je otišla u ruke Mire Naletilić, JU “Prva osnovna škola”, Široki Brijeg – Želimo knjižnicu za 5!
 
Kako je rekao izvršni direktor organizacije COI Step by Step Nedim Krajišnik, organizacija ceremonije su zahtjevni i nimalo jednostavni zadaci.
 
“Ipak, a ovo kažem uz ogromnu zahvalnost partnerima i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama koje su odlučile da nam ove godine pomognu u realizaciji, uspjeli smo i ovaj put. Ovo je profesija važnija i veća od nas samih i trenutka u kojem živimo, zato vjerujemo, želimo i nadamo se da će NIN trajati i kad nas ne bude”, rekao je Krajišnik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )