FOTO: null

Odbornici u skupštini Grada Bijeljina, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, prećutno prelaze preko evidentnih problema u gradskim finasijama, pružajući punu ili uslovnu podršku budžetu, jer su i njihova primanja i drugi interesi naslonjeni upravo

Nedavno pisanje magazina Istina o problemima u funkcionisanju bijeljinskog gradskog budžeta, izazvalo je brojne reakcije građana Bijeljine koji su iskazali ogromno nezadovoljstvo načinom trošenja „narodnih para“. Nedavne odluke o novom zaduženju Grada Bijeljina od 1,7 miliona maraka dodatno je razočarala Bijeljince.

S druge strane, vođenje gradskog budžeta često kritikuju i odbornici u lokalnoj skupštini. Ipak, oni nisu dosljedni u svojim stavovima kada dođe do glasanja o gradskim finansijama pošto gotovo redovno podržavaju prijedloge lokalnog odjeljenja za finansije.


Krive su investicije

Vođeni činjenicom da je „nakaradni“ budžet za 2015. godinu svojevremeno usvojen jednoglasno, što je prvi put od kada Bijeljina ima višestranačko uređenje, i sa željom da javnosti predstavimo stvarnu sliku o tome kako se u Bijeljini raspoređuje novac građana, pitali smo predstavnike političkih stranaka u bijeljinskom parlamentu šta misle o ovom problemu.

Predsjednik skupštine grada Bijeljina Dragan Đurđević ističe da je u proteklih deset godina na ime investicija gradska uprava utrošila preko 60 miliona maraka. On, ipak, napominje da je plan realizacije kapitalnih projekata koji je gradska uprava definisala za naredne tri godine – neostvariv.

– Bijeljina trenutno nema finansijske kapacitete da realizuje navedene projekte zamišljenom dinamikom, a praksa je pokazala da su na kraju utrošena sredstava uvijek veća za minimum 30 odsto. Gradska uprava je preopterećena brojem zaposlenih u javnom sektoru, i veliki dio budžetskih sredstava se troši na njihove plate, ističe Đurđević dodajući da u ovom momentu ne vidi volju kod gradonačelnika da smanji broj zaposlenih. Naprotiv, u posljednjih pet godina je došlo do njihovog nagomilavanja, zbog čega je Đurđević lično nezadovoljan.

Ivan Burić, šef odborničkog kluba SNSD navodi da ova stranka nije zadovoljna iznosom sredstava koji je u budžetu za 2015. godinu predviđen za podsticaj malih i srednjih preduzeća, te da se ne slažu sa smanjenjem sredstava u oblasti socijalnih davanja, sredstava namijenjenih boračkoj populaciji, mladima, penzionerima i razvoju kulture, ali ističe da su odbornici ove stranke podržali budžet jer je sa gradonačelnikom dogovoreno da se iz njega izdvoji 2,3 miliona KM neophodnih za izgradnju nove zgrade Centra za socijalni rad, u okviru koje će biti uključen i dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama. Burić se osvrnuo i na kapitalne projekte koje je gradska uprava definisala za naredne tri godine ističući da je plan nerealan jer su prihodi u Bijeljini svake godine sve manji, a zaduživanja sve veća.


Nije dobro, ali…

Potpredsjednik gradskog parlamenta iz redova PDP, Mićo Todorović, navodi da su on i njegove stranačke kolege podržali ovogodišnji budžet jer je, po njihovim procjenama, on realan i jedini moguć u ovom momentu.

– Ove godine su pristigla potraživanja od ranijih investicija koja se moraju pokriti zbog čega nije bilo mnogo prostora za manipulisanje. Odbornici PDP se ne slažu sa veličinom određenih privrednih podsticaja. Ovdje prije svega mislim na podsticaje u poljoprivredi koji prema mom mišljenu moraju iznositi najmanje pet do šest odsto godišnjeg budžeta. Naročito nije dobar način donošenja plana raspodjele ovih sredstava jer se dolazi u situaciju da poljoprivrednici na ime podsticaja dobiju svega 50 do 100 maraka, što je za jedno poljoprivredno domaćinstvo zaista mala suma, pojasnio je Todorović stav bijeljinskog PDP.

Odbornici DNS nisu željeli da komentarišu stanje u gradskom budžetu, a veoma je zanimljivo da njih pet formalno djeluju kao opozicija u gradskom parlamentu ali redovno glasaju za odluke u korist vladajuće većine!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )