FOTO: InfoBijeljina

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su na jučerašnjoj sjednici konsolidovani izvještaj budžeta za 2020. godinu, kao i izvršenje budžeta za prva tri mjeseca ove godine, a tokom rasprave o poslovanju gradskih preduzeća i ustanova najviše pažnje je privukao Centar za socijalni rad, koji je probio budžet za 60 odsto.

 
Prema podacima Odjeljenja za finansije budžet grada za prošlu godinu u iznosu od 51,2 miliona KM izvršen je skoro u potpunosti i to isključivo iz sopstvenih prihoda. Odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević rekao je da su sudske odluke koje nose težinu od sedam miliona maraka na teret budžeta nastale tokom prethodnih desetak godina.
 
- Pokušaj da se to implementira sadašnjoj skupštinskoj većini je čisto politikanstvo. Dio sadašnjih opozicionih odbornika je tada obavljao vlast i nisam primijetio da su reagovali. Slažem se da je to preveliki iznos i podržavam traženje zakonitosti u poslovanju bilo kojeg budžetskog preduzeća ili ustanove, ali se ne slažem sa mešetarenjem - istakao je Lazarević.
 
Šef Kluba odbornika PDP-a Slaviša Marković tvrdi da je evidentno da je veliki broj ustanova čiji je osnivač grad imao deficit u poslovanju.
 
- Svi smo se složili da neko mora snositi odgovornost za loše poslovanje i negativne finansijske izvještaje - kaže Marković.
 
Govoreći o optužbama opozicionih odbornika o nenamjenskom trošenju sredstava rukovodstva Centra za socijalni rad, šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović je rekao da ni na koji način ne podržava takve postupke, ali je neophodno utvrditi šta se tu zaista desilo.
 
- Ko god ima neku vrstu krivične odgovornosti, treba da odgovara i neće imati podršku, niti mene lično, niti SNSD-a - rekao je Milovanović. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da stvorene, a neizmirene obaveze u iznosu od 1,7 miliona KM govore o prekršenoj fiskalnoj odgovornosti pojedinih javnih ustanova.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )