FOTO: null

Elvako će u stečaj zvanično od februara ove godine kažu u rukovodstvu ovog preduzeća.

ahtjev za pokretanje stečajnog postupka podnijet je u sešptembru prošle godine. S obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazi svi proizvodni pogoni Elvaka su zaustavljeni, bez obzira na činjenicu što se krajem prošle godine pojavila firma Rimeko iz Sarajeva kao zakupoprimac, koja je prethodno i pokrenula proizvodnju u nekim od Elvakovih fabrika.

Uslova za pokretanje stečajnog postupka ima, pojašnjava Tekić i podsjeća da se na Elvaku vodi dio imovine koja bi mogla namiriti troškove stečajnog postupka, ali i prihvatanjem ugovora o zakupu od strane stečajnog upravnika, povjerilaca i sudije, troškove stečajnog postupka mogla bi pokriti zakupnina. Većina radnika koji se trenutno vode kao zaposleni u Elvaku bili bi radno angažovani u firmi Rimeko d.o.o. Sarajevo koja je i zakupila proizvodne pogone ovog preduzeća, pojašnjava Tekić.

Rukovodstvo Firme Rimeko s kojom je i sklopljen ugovor o zakupu, upoznato je sa trenutnom situacijom u kojoj se ovo preduzeće nalazi, kao i sa činjenicom da je otvorena mogućnost za provođenje stečajnog postupka, ističe Tekić.

Tekić podsjeća da je Elvako u prošloj godini bio na korak da primi jednu finansijsku injekciju, kojom bi se riješio problem nabavke sirovina, pa bi plasmanom Elvakovih proizvoda do već sigurnog i poznatog kupca, firma bi došla u zonu pozitivnog poslovanja. Elvako bi, naime, bio u prilici da isplaća nagomilane obaveze prema radnicima, ali i one prema povjeriocima i bankama.

Kako sada stvari stoje, rezimirajući prethodnu godinu u Elvaku zaključuju da je bila u svakom smislu turbulentna. Firma je već dugo u blokadi, a nisu izostali ni pritisci od strane povjerilaca, ali i želja za rasprodajom imovine.

Tokom prošle godine uloženi su ogromni napori za pokretanje proizvodnje u skoro svim Elvakovim pogonima, a sve kako bi se zaustavio odliv novca iz preduzeća i da bi došlo do deblokade bar jednog blokiranog računa. Dok je bilo podrške Vlade i resornog ministarstva neko vrijeme je i račun bio odblokiran, pa je to bio razlog više  da se u Elvaku može desiti nešto pozitivno, podsjeća Tekić.

Krajem jula i početkom avgusta prošle godine interesovanje za bijeljinski Elvako i proizvodne pogone procesne opreme iskazali su i belgijanci. Međutim, nakon što su tridesetak dana osluškivali tržište, odustali su od ovog posla.

Kako sada stvari stoje, pred Elvakom je neizbježan stečajni postupak, a s obzirom da problema ima mnogo veliki će biti i sudski troškovi. U ovom preduzeću očekuju da s obzirom na značaj ovog proizvodnog giganta neće izostati ni interes Vlade, kako ne bi došlo do propadanja preduzeća, što bi pričinilo ogromnu štetu lokalnoj zajednici ali i državi, zaključuju u rukovodstvu ovog preduzeća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )