FOTO: null

Kompanija "Elvako metpro" iz Bijeljine do kraja jula trebalo bi da za njemačko tržište proizvede maketu aviona "Erbas 350" u prirodnoj veličini, koja će biti korištena za trening njemačkih vatrogasaca na aerodromu u Dizeldorfu.

"Elvako metpro" će proizvesti sve dijelove za tu maketu koji će kamionima biti transportovan u njemački grad Bremen, gdje će avion biti montiran, a vrijednost posla je oko 550.000 evra.

"To nije avion koji će letjeti, on će biti na zemlji i služiće za obuku vatrogasaca, simulacije požara i slično. Sve je čelična konstrukcija, naša je montaža trupa, krila i ostalih dijelova, a druga njemačka kompanija će raditi instalaciju i ostalo što ide u avion", rekao je Srni generalni menadžer kompanije Zoran Ristić.

On je naveo da će avion montirati u kompaniji "FHF" iz Bremena, njihovom poslovnom partneru. "To će biti neka prva inspekcija prije nego što se završno montira na aerodromu u Dizeldorfu, gdje mi nećemo učestvovati", rekao je Ristić.
On je naveo da je "Erbas 350" jedan od najvećih aviona na svijetu, dug oko 40 metara, presjek trupa je oko šest metara, a raspon krila oko 50 metara.

"Ukoliko ovaj posao završimo kako treba, ispoštujemo rokove, postoji mogućnost da radimo i više aviona, i to neće možda biti Erbas 350, nego možda neki manji, ali ide se u tom pravcu da sa tim njemačkim partnerom osvojimo i to tržište", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, osim izrade modela ovog aviona, kompanija "Elvako metpro" trenutno poizvodi i modularne kontejnere za njemačkog kupca. To su višenamjenski kontejneri koji se mogu koristiti kao sanitarne jedinice, kao stambene jedinice i slično i za ovu godinu planirano je da se napravi 200 takvih kontejnera, a ukupna vrijednost posla je oko 700.000 evra.

Ristić kaže da se u kompaniji nadaju da će i taj posao uspješno završiti i da će kooperacija sa njemačkim partnerom biti nastavljena i sljedeće godine.
On je naveo da je u fazi verifikacije ranije dogovoreni i potpisani posao proizvodnje kontejnera za transport robe, čiji će krajnji korisnik biti njemački DHL.

"To je malo duži i zahtjevniji proces i mi se nadamo da će verifikacija biti završena do kraja avgusta i da krenemo u serijsku proizvodnju. I to je posao za narednih pet godina", rekao je Ristić.

On je podsjetio da je tu riječ o kontejnerima čija je jedina namjena transport robe, da se malo razlikuju od standardnih iso kontejnera koji se mogu vidjeti, recimo, na brodovima, jer su širi od standardnih, a tako su koncipirani da mogu ići i na željeznički i na drumski transport, ali ne i na brodski jer se ne mogu slagati jedan na drugi.

Kompanija "Elvako metpro" trenutno zapošljava 73 radnika, a u procesu zaposlenja je još najmanje 50 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )