FOTO: InfoBijeljina

Zbog velikog interesovanja publike, posjetioci izložbu „Jedna mladost, jedan san sreće“ autora Tanje Lazić, mogu da pogledaju u muzeju „Semberije“ do kraja novembra.

Izložba je posvećena radu Doma omladine “Vaso Jović Popac“ koji je izgrađen i otvoren u Bijeljini 1962. godine, a obuhvata period do 1992. godine. Kao ustanova ovaj Dom kulture je ugašen 2007. godine, a njegovu ulogu preuzeo je Centar za kulturu.

Zgrada Doma srušena je 2009. godine, kada je i formalno, a dvije godine kasnije i fizički, rušenjem zgrade, njegovu ulogu preuzeo Centar za kulturu u novoizgrađenom objektu. 

Autorka, kustos bijeljinskog muzeja, Tanja Lazić podsjeća da je ova ustanova, prva ovakvog tipa u BiH, bila  okosnica razvoja savremene kulture u Bijeljini do 2007. godine.  


- Dom omladine je mjesto u kojem je Bijeljina prihvatila svijet, jer 60. godine su prekretnica u načinu poimanja života, mode, muzičkih trendova. Formiran je jedan novi kulturni obrazac u koji se Semberija sa lakoćom uklapala. Ovom izložbom željeli smo da sačuvamo trag o ovoj ustanovi, o događajima i ljudima koji su oblikovali anale našeg kraja. Izložbu ne bismo mogli napraviti bez sugrađana koji su pomogli svojim sjećanjima i fotografijama - kaže autorka izložbe za portal InfoBijeljina. 


Diskoteka u Domu omladine bila je prvo i dugo godina jedino mjesto u koje se slivala sva bijeljinska omladina. Na muzičke novitete se nije dugo čekalo, jer je Aleksandar Ranković, poznatiji kao Aco-disko, prvi i danas najstariji bijeljinski di-džej, odlazio u Trst u nabavku najnovijih ploča. 

Zgrada Doma omladine bila je kuća  i Muzičkoj omladini, Pozorištu, KUD- u, ali i Savezu socijalističke omladine. Osamdesete ostaju upamćene po izuzetnim koncertima, pozorišnim predstavama, poetskim večerima, likovnim izložbama. 


Nekadašnji Dom omladine brojnim bijeljinskim generacijama predstavlja dio neizbrisivih uspomena. Izložba o ovoj ustanovi je i dragocjeno naslijeđe budućim pokolenjima  te će ostati svjedočanstvo kulturnog, zabavnog i društvenog života prošlih vremena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )