FOTO: null

Na području Grada Bijeljina registrovano je oko 10.000 dijabetičara, od čega je 2.500 na insulinskoj terapiji.

U Udruženju dijabetičara „Dijabeta“ kažu da je za njih veoma važna pravilna i zdrava ishrana, pa nedavno pokrenut program za dijabetičare Prehrambene industrije “Sava” ocjenjuju veoma korisnim.
 
– Dijabetičarima mnogo znači kad mogu da konzumiraju neki proizvod i ne brinu o tome koliko sadrži šećera i jedinica ugljenih hidrata. Nadamo se da će se na bijeljinsku „Savu“ ugledati i drugi proizvođači hrane, kako bi populaciji oboljeloj od ove bolesti olakšali život – kaže predsjednica ovog Udruženja Sandra Milošević.
 
Prošle godine organizovali su 4.500 preventivnih pregleda i održali 26 grupnih edukacija za oko 1.000 pacijenata na kojima su, između ostalog, govorili upravo o režimu ishrane kojim se ova bolest drži pod kontrolom i sprečavaju komplikacije.
 
Pravilan život
Miloševićeva kaže da dijabetes zahteva doživotnu medicinsku brigu i veliku samokontrolu.
 
– Sa nastankom dijabetesa usko su povezani fizička neaktivnost, pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, genetska predispozicija i godine starosti. Pravilna ishrana, svakodnevna tridesetominutna šetnja, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, mogu smanjiti rizik na 35 odsto.
 
Sa dijabetesom se može dobro i dugo živjeti, ako se živi pravilno.

– Epidemija gojaznosti prati epidemiju dijabetesa i glavni je faktor rizika, a neadekvatno ili dugo neliječen dijabetes dovodi do komplikacija. Ova bolest je vodeći uzročnik moždanog, srčanog udara, slepila, zatajenja bubrega, pa i amputacije ekstremiteta – naglašava Miloševićeva.
 
“Sava” je počela da proizvodi liniju slatkog i slanog programa za dijabetičare. Paleta proizvoda sa deklaracijom zdrave hrane već je našla svoje mjesto na domaćem, ali i stranom tržištu, što je prepoznala i nagradila i Privredna komora RS.
 
Otkup voća i povrća
Potpisali su ugovore sa 600 semberskih poljoprivrednika o otkupu ovogodišnje proizvodnje voća i povrća. Planiraju da prerade oko 12.000 tona sirovine, što je za oko 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Novim programom za dijabetičare, koji ova bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća bazira na domaćoj sirovini, obogatili su svoj asortiman, kaže direktor farbike Stevan Filipović.
 
– Naši proizvodi su bez aditiva, vještačkih zaslađivača, aroma boja ili bilo kojih drugih dodataka. Sama činjenica da 80 odsto svog asortimana izvozimo na evropsko i svjetsko tržište potvrđuje da naši proizvodi zadovoljavaju zahtjevne standarde i prolaze sve analize i kontrole – kaže Filipović.
 
On napominje da će ove godine fokus u proizvodnji biti upravo na ovim proizvodima, jer već vlada veliko interesovanje za njih na tržištu.
 
U “Savi“ kažu da ih raduje nagrada Privredne komore RS, koja je, kako tvrde, posljedica predanog rada na poboljšanju kvaliteta proizvoda i borbe za tržište.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )