FOTO: null

Direktor nove bijeljinske bolnice Siniša Maksimović ocjenjuje da se radi o ,,bolnici za treći milenijum,, i naglašava da je u novom objektu urađeno više od 6.000 operacija.

Za dvije godine rada hospitalizovano je oko 31.000 pacijenata, a u poliklinici je pregledano 282.000 pacijenata. 

Izgradnja ove bolnice, na koju se čekalo 80 godina, počela je 2010. godine. Vlada Republike Srpske uložila je 70 miliona KM, a lokalna zajednica 5,5 miliona. Bolnica je počela sa radom jula 2013. godine. 

Novi objekat bolnice "Sveti Vračevi" na površini od 12.434 metra kvadratna ima pet operacionih sala, osam stacionara i 269 kreveta za potrebe regije sa oko 200.000 stanovnika. 

Maksimović ističe da veliki doprinos kvalitetnom radu predstavlja odlična dijagnostika, prije svega u službama radiologije, patologije, medicinske biohemije i mikrobiologije. 

U Službi za radiologiju na CT aparatu urađeno je 160 angiografija perifernih krvnih sudova i krvnih sudova glave. 

"Osposobili smo i mikrobiološku laboratoriju i laboratoriju za TBC - to su sada cjeline koje zadovoljavaju sve evropske i svjetske standarde u pogledu sigurnosti i pacijenata i zaposlenih", ističe Maksimović za Srnu. 

On kaže da nova oprema i prostor, kao i dobro obučen kadar, omogućavaju da pacijenti sa najtežim oboljenjima budu adekvatno zbrinuti i da im se pruži vrhunska zdravstvena zaštita. 

Urađen je veliki broj novih hirurških procedura, među kojima su najznačajnije operacije iz grudne hirurgije, abdominalne hirurgije, hirurgije vrata i larinksa, plastične i rekonstruktivne hirurgije. 

Maksimović navodi da se vrijednost jednog odjeljenja mjeri brojem laparoskopskih operacija, zbog čega je i na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo povećan broj ovih savremenih hirurških intervencija. 

Unaprijeđen je i kvalitet rada Odjeljenja za oftalmologiju uvođenjem fakoemulzifikacije kod operacija katarakte. 

"Edukacija kadra je prioritet i svakodnevno je sprovodimo, a u toku je edukacija kadra za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih oboljenja iz oblasti vaskularne, torakalne hirurgije i endourologije", naglašava Maksimović. 

On ukazuje i na uspješnu saradnju sa Univerzitetskom bolnicom Kliničkog centra Banjaluka i ostalim bolnicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i na uspješnu saradnju sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu. 

Direktor bijeljinske bolnice napominje da ova ustanova dobro sarađuje sa brojnim udruženjima koja okupljaju lica oboljela od različitih bolesti, te da im pomaže u skladu sa svojim mogućnostima. 

Zaposleni u bijeljinskoj bolnici posebno su ponosni na savremenu angio-salu gdje je do sada urađeno 600 pregleda i pruženo 750 usluga. Uz ovu salu nalazi se i koronarna jedinica. 

"Aktivnim radom angio-sale omogućeno je brže donošenje odluka o načinu dijagnostike i terapije kod pacijenata sa bolesnim krvnim sudovima srca", zaključuje Maksimović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )