FOTO: Glas Srpske

Mlada Semberka Nataša Milić polako, ali sigurno, krči svoj put u svijetu likovne umjetnosti, a njene slike krase mnoge domove u BiH, Hrvatskoj, Švajcarskoj, pa čak i dalekoj Kanadi.

Iako je magistar farmacije, sa kistom se druži još od djetinjstva i to je njena prva i velika ljubav.

Sticajem okolnosti slikanje je u početku bilo bijeg od straha u ratnom vihoru rodnog Sarajeva, a godinama kasnije ispostaviće se da je “dječjim  ružičastim očima” dio svoje mašte prenosila na papir kroz crteže koji su bili tipični za jednu djevojčicu, da bi u osnovnoj i srednjoj školi stigli do nivoa takmičenja. Danas je ponosna na svoju samostalnu izložbu koja, kako kaže, predstavlja presjek njenog dosadašnjeg rada, u kojem je centralnu ulogu zauzela jedna lutka koju je bojom i crtežom ispratila kroz sve faze života.

- Uvijek počnem da slikam portret i on na kraju bude drugačiji, sa drugačijom bojom kose, drugačijom pozadinom i uglavnom je to neki moj autoportret. Stvorila sam svoj pravac i ljudi na platnu mogu da vide moja različita psihička stanja i raspoloženja, gdje sam bila tužna, gdje sam bila srećna ili zabrinuta. Dakle, pokušavam da kroz portret lutke oslikam ono što osjećam - kaže Nataša.

Priča da sebe koristi kao filter kroz koji prolazi stvarnost. Međutim, njene slike nisu uobičajene.

- Slika nije samo slika, to je način na koji razmišljam - dodaje Nataša, koja stvara akrilnim bojama i sprejevima. Ova djevojka je tvorac neobičnih autoportreta koje već skoro pola decenije stvara pod imenom “St Dolldž”, što znači sveta lutkasta.

-  Zašto sveta? Zato što je žena za mene sveta jer rađa i stvara novi život, a lutkasta zato što je to glavni lik umjetnosti koju stvaram. Prije pet godina napravila sam stranicu na kojoj sam predstavila svoje radove i krenula sa manjim izložbama. Uzela sam umjetničko ime “St Dolldž” - kaže ona. Bijeljinskoj publici nedavno se predstavila drugom samostalnom izložbom s oko 30 radova. Prvu je imala prošle godine u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini.

- Izlagala sam s Udruženjem slikara  “Sveti Luka” iz Bijeljine, a imala sam i tri manje izložbe - kaže ona.

Majice

Odnedavno se njeni radovi nalaze i na majicama brenda “Most Njanted Clothing”, a u tom obliku njene slike stigle su skoro do cijele Evrope, pa čak i do SAD.

- Veoma sam ponosna na novi projekat koji smo zajedno počeli moj kolega Mihajlo i ja, koji je napravio svoj brend “Most Njanted Clothing”, a sa kojim je stigao čak i do Amerike. Došli smo na ideju da spojimo moje radove sa njegovim dizajnom, da isprintamo majice sa mojim radovima, a sa njegovom garancijom i kvalitetom. Ponosni smo i prezadovoljni na to koliko narudžbi imamo i na činjenicu da su naše majice stigle i u Saudijsku Arabiju. Pripremamo i dukseve i rance, a  uskoro će svjetlost dana ugledati i torbe - kaže Nataša.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )