FOTO: null

Mladi iz RS, koji žele da studiraju na akademiji, odlučuju se za Srbiju jer tamo je daleko uređeniji sistem stipendija i kredita za ove studente.

Primjer za to je i mlada bijeljinska umjetnica Dragana Lukić, koja je nakon trećeg razreda Gimnazije upisala Likovnu akademiju u Beogradu.

Prvu godinu na odsjeku za grafiku završila je sa prosjekom 9,8 što joj je otvorilo put ka stipendiji u ovoj zemlji.

Nažalost, na podršku lokalne zajednice se ne može osloniti jer, kako kaže, u Gradskoj upravi Bijeljina nije predviđeno da na konkurse za stipendije mogu prijaviti studenti umjetničkih fakulteta.

- Željela bih da nakon završetka školovanja ostanem na ovim prostorima, a ako ne budem imala mogućnost da živim od posla koji volim i da napredujem izabraću neki drugi put – rekla je Lukićeva.

Dragana je jedna od rijetkih koju je ljubav prema likovnoj umjetnosti i prije vremena odvela do akademije.

Položila je diferencijalni ispit iz sve četiri godine srpskog jezika i istorije, a uz pomoć slikara Mladena Karana, koji živi u Firenci, prijemni ispit spremila za svega deset dana.

Uprkos velikoj konkurenciji, uspjela je da se izbori za budžet sa još 6 studenata, i to na odsjeku za grafiku.

Strast i dar prema crtanju i slikanju otkrila je u srednjoj školi. Ova mlada umjetnica kaže da je talenat djelimično bitan za uspjeh, i dodaje da su ipak presudni trud i rad.

- Studiranje zahtjeva težak rad. Ponekad sam po deset časova na fakultetu. Profesori nisu strogi prilikom ocjenjivanja jer cijene kad se neko trudi i radi. Ispiti su podijeljeni na teorijski i praktični dio - kaže Dragana.

Prva godina na akademiji, dodaje ona, selektivna je, pa je bilo dosta dilema u svakom pogledu. Kaže da se pronašla u grafici, a posebno u gradu koji nudi velike mogućnosti.

- Beograd je metropola. Izložbe se održavaju svaki dan, izložbeni prostori su sjajni. Presrećna sam ovde. Nedostaju mi moji najbliži, ali imam njihovu maksimalnu podršku i to mi je najvažnije - dodaje mlada Bijeljinka.

Radovi u rodnom gradu

Dragana Lukić kaže da mašta da jednog dana izloži svoje radove u bijeljinskoj galeriji, a kasnije ko zna.

- Trudiću se da se ostvarim u onome što mi ispunjava život. Svim mladim ljudima poručujem da ne odustaju od svojih želja ni ciljeva. Uspjevaju samo strpljivi i uporni, a ljubav otvara sva vrata – kaže ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )