FOTO: InfoBijeljina

Bijeljinka Jelena Kalajdžija dobitnica je ovogodišnje Кnjiževne nagrada za mlade pjesnike „Novica Tadić“, koju na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije dodjeljuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

2021. godine nagrada je pripala Velimiru Кneževiću za rukopis „Slušni aparat“, Tijani Sladoje za rukopis „Oderotine“ i Jeleni Кalajdžiji za rukopis „Nisposlati sebesvoj“.
 
Jelena je rođena u Pakracu, školovala se u Donjem Milanovcu, Smederevu, a Filozofski fakultet - Katedra za srpsku književnost i jezik završila je u Novom Sadu. Na istoj Katedri odbranila je Master na temu „Кnjiževna slika Beograda u ’Antologiji beogradske priče’ Aleksandra Jerkova“ pod mentorstvom dr Slobodana Vladušića.

Bibliotekarstvom se bavila dugo volonterski, a zatim i profesionalno, prvo u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a potom u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini, gdje sada živi i radi.
 
Izmedju ostalog, Jelena Kalajdžija bila je svojevremeno i autorka postavke "Po(r)uke prošlosti - ogledalo današnjeg identiteta: neobjavljena rukopisna zaostavština kneza srpske poezije", koja je krasila izložbeni prostor bijeljinskog muzeja povodom izložbe posvećene Jovanu Dučiću.
 
U obrazloženju komisije u sastavu Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, između ostalog se navodi: ''Rukopis „Nisposlati sebesvoj“ odlikuje pesnički glas u kojem su prepleteni eruditni naboj, igra i ironija, sve do autoironije.“

Nagrađeni autori će dobiti diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i ravnopravan novčani iznos, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljeni nagrađeni rukopisi.
 
I.B.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )