FOTO: null

Vlada Republike Srpske konačno je odobrila Bijeljini nastavak projekta gasifikacije, započetog prije osam godina. Gasifikacijom, koja bi Bijeljinu preko Šepka spojila na regionalni gasovod koji dalje ide ka Sarajevu i Zenici na gasovodnu mrežu bilo bi pri

Grad je dobio koncesiju i izgradio 300 kilometara sekundarne gasovodne mreže, ali je pred izbore 2014. godine Vlada RS-a obustavila projekat. Tri godine grad je čekao zeleno svjetlo, a građani projekat koji bi im donio ogromne uštede. Na samo jedan papir koji ih je dijelio od toga čekalo se sve do sada. 

"Vlada RS-a je uradila ono što je trebala da uradi, dala je potrebne saglasnosti, ranije je dala koncesiju za ovaj projekat", kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Projekat gasifikacije Bijeljine vrijedan je oko 45 miliona maraka. Trogodišnje čekanje da Vlada RS-a projekat gasifikacije proglasi projektom od opšteg interesa pričinilo je višemilionske štete.

Žučna rasprava u bijeljinskoj skupštini okončana je prihvatanjem odluke da se obezbijede bankovne garancije za 400.000 maraka potrebnih za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju gasovoda Šepak-Bijeljina, čime su nastavljeni radovi na realizaciji ovog projekta.

"RS je putem svoje gasne politike i donošenja Zakona o gasu potpuno spremna da u tu politiku uđe i da nastavimo gasifikaciju RS od Bijeljine preko Brčkog do Krajine - najzapadnije tačke u RS-u, kao i od Sarajeva, dalje prema jugu", kazao je Đokić.

Izgradnja dionice gasovoda od Bijeljine do Šepka žila je kucavica ovog velikog infrastrukturnog projekta. Priključenjem u Šepku na regionalni gasovod, koji ide ka Sarajevu i Zenici, bilo bi omogućeno aktiviranje oko 1.000 priključaka u centru grada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )