FOTO: InfoBijeljina.com

Građani Bijeljine danas su se u okviru "Foruma odgovornosti" u neposrednom razgovoru sa čelnicima Gradske uprave interesovali o planovima za nove infrastrukturne projekte u gradu, poziciji i razvoju privrede, najavljenoj gradnji auto-puta i stepenu zaštićenosti Semberije od poplava.

U Galeriji Centra za kulturu "Semberija" emitovan je kratak film o privrednim potencijalima grada, nakon čega je bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić istakao da je riječ o gradu koji se najbrže razvija u cijeloj BiH.

Mićić je podsjetio da je Bijeljina jedna od nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje imaju sertifikat za povoljno poslovno okruženje /BFC/ i jedini grad koji zadovoljava čak 95 odsto zahtjeva tog standarda.

"U 2019. godini smo mnogo učinili za razvoj grada, uključujući najznačajniji pojedinačni projekat - izgradnju kanalizacione mreže, u šta je uloženo 85 miliona KM. Sigurni smo da će i izgradnja auto-puta područjem Semberije uticati na mnoge pozitivne promjene", naveo je Mićić.

On je naglasio da je u gradu postavljeno 320 kilometara gasovodne mreže i da je izgradnja gasovoda od Bijeljine do Šepka koštala 30 miliona evra, od čega je grad Bijeljina obezbijedio 20 odsto.

"Već naredne godine očekujemo prelazak mnogih domaćinstava i preduzeća sa grijanja čvrstim gorivima na gas, što bi trebalo da smanji zagađenost tokom zimskog perioda", rekao je Mićić.

Mićić je istakao da su ponosni zbog početka izmještanja autobuske stanice iz centra grada, kao i što su zaživjele poslovno-industrijske zone i što prvi put nakon velikih kiša voda nije poplavila Janju.

"Nastavljamo istim tempom - pri kraju je završetak uređenja kanala Dašnica i Obodnog majevičkog kanala, ali i velika ulaganja u sport", dodao je Mićić.

Govoreći o saradnji sa Vladom Republike Srpske, Mićić je podsjetio da je uz njenu pomoć dobijeno zemljište za izgradnju nove autobuske stanice, ali da očekuje i podršku pri izgradnji velike sportske hale koja će moći da primi do 4.000 gledalaca.

"Uspješno je realizovan i projekat navodnjavanja u Donjem Crnjelovu, a moguće je da će biti nastavljen kroz Obarsku. Imamo odličnu saradnju i sa međunarodnim organizacijama, pa smo posredstvom gradskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije realizovali mnogo manjih projekata, od kojih je građanima najdraže uređenje Gradskog parka u kojem su postavljeni novo igralište i teretana na otvorenom", rekao je Mićić.

On je najavio da je, između ostalog, planirana izgradnja dvije javne garaže - na mjestu sadašnje Autobuske stanice i kod Zelene pijace, zatim izgradnja savremenog Vatrogasnog doma, kao i da će novoosnovano Gradsko pozorište prvu predstavu odigrati početkom februara.

Građani su gradonačelniku postavili oko 30 pitanja, interesujući se o mogućnostima za sniženje komunalnih taksa, korigovanje trase budućeg auto-puta, privredni razvoj, ekologiju, ali i o infrastrukturnim pitanjima u mjesnim zajednicama, finansiranju u oblasti sporta i podršku za srednjoškolce i studente.

Proteklih godina praksa organizovanja "Foruma odgovornosti" postala je tradicija Gradske uprave, jer ovaj način direktne komunikacije sa građanima jača transparentnost rada lokalnih vlasti i osnažuje povjerenje građana u lokalne institucije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )