FOTO: null

Danas je u organizaciji GO SNSD-a Bijeljina organizovano putovanje manastiru Krušedol na Fruškoj Gori gdje je održan 10. Svesrpski crkveno-narodni sabor „Krušedolska zvona 2016“ na kome je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ovogodišnje okuplјanje ima poseban značaj s obzirom na to da se ove godine navršava 530 godina od dolaska Brankovića u Srem, pet vjekova od smrti vladike Maksima osnivača ovog manastira i 300 godina od spalјivanja moštiju Svetih Brankovića.

”Proslavi ovih godišnjica pridružuju se i Bijeljinci, dajući svoj doprinos u očuvanju svog nacionalnog identieta, srpske kulture i tradicije” , kaže za InfoBijeljina predsjednik GO SNSD –a Bijeljina Nedeljko Ćorić.

U manastirskoj crkvi liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom XX vijeka  s služio je vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze lјubavi u manastirskoj blagavaonici, na pozornici ispred manastira održao se prigodan kulturno - umjetnički program. Program je predstavio smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više Kulturno- umjetničkih društava koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja.

Povodom jubilarnog sabora objavlјena je monografija o manastiru Krušedolu, koja je promovisana za vrijeme održavanja sabora. 

Ovaj sabor okupio je u velikom broju  krajiške Srbe  koji obilјežavaju 75-godišnjicu od genocida u Jasenovcu i drugih zločina na teritoriji tadašnje NDH i 25-godišnjicu od početka poslјednjeg građanskog rata. Saboru su prisustvovali, osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovi prijatelјi iz Srbije, Srbi iz  zemalјa u regionu, kao i iz dijaspore.

Predsjednik Dodik je ukazao na značaj  borbe srpskog naroda za očuvanje nacionalnog identiteta ističući da srpska istorija nikada ne smije biti zaboravljena. Dodik je istakao da je srpsko jedinstvo od krucijalnog značaja  za očuvanje srpskog jezika i vjere, i da će Srbi, kao što su to vijekovima činili, odbraniti i objediniti svoje duhovne vrijednosti, kao i svoje srpske države. 

“Može da bude koliko hoće granica, ali Srbi i u Srbiji i u Republici Srpskoj žive mentalno isti život, imaju istu kulturu i isti jezik, isto pismo pišu i istoj crkvi vjeruju.Crkvi se moramo vraćati okupljanjem, jer ona je preživjela sve neslobode srpskog naroda kroz istoriju“, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju prisutnima na  Svesrpskom saboru ispred manastira Krušedol.

Sabor je održan u organizaciji Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnog kluba “Slavonija“ iz Inđije i Eparhije sremske, a uz organizacionu i materijalnu podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )