FOTO: InfoBijeljina

Predstavnici ekoloških udruženja u Semberiji podnijeli su inicijativu gradu Bijeljina da budu zaštićena stabla starija od 50 godina, kao i da se stane u kraj nepotrebnoj i bespravnoj sječi drveća.

Ekolozi smatraju da je prilikom urbanizacije grada trebalo voditi računa o zaštiti nekada brojnih, a danas vrlo rijetkih drvoreda u gradu.
 
Predstavnici Ekološkog udruženja “Eko-put”, Planinarskog ekološkog udruženja “Majevica”, Udruženja roditelja i nastavnika “Bon San”, Ekološkog udruženja “Ada” i Udruženja građana PEZ “Renesansa” podnijeli su zahtjev Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine da budu zaštićena stabla starija od 50 godina, kao i da bude pojačano ozelenjavanje javnih površina.
 
Prema riječima predsjednice “Eko-puta” Snežane Jagodić Vujić u uslovima klimatskih promjena, globalnog zagađenja vazduha, različitih pandemija, važno je oduprijeti se nagloj i nekontrolisanoj urbanizaciji i spriječiti uništavanje gradskog zelenila i drvoreda.
 
- Svjedoci smo da je posljednjih deceniju i više u Bijeljini došlo do ubrzane gradnje od kanalizacije, obilaznice pa do velikog broja stambenih zgrada, što je sve dovelo do smanjenja zelenih površina. Svima je smetalo drveće, a moglo je da se sačuva bar 50 odsto drvoreda u gradu. Godinama je to problem, ali zbog manjeg broja sadnica, a sve većeg zagađenja vazduha smatrali smo da je sada pravo vreme da se pokrene ova inicijativa i sprovede u delo - kaže Jagodić Vujić.
 
Nakon što dobiju odgovor, očekuju podršku Skupštine grada da kroz odluke i mjere sječa stabala bude zaustavljena.
 
- Očekujemo da donesu propise da nema seče drveća u gradu i da budu određene kazne za nelegalnu seču, to je ono što nadležni mogu da urade. Očekujemo da gradska Skupština to podrži i da budu nađena sredstva i određeno profesionalno preduzeće da se vidi u kojim ulicama može da se sadi kvalitetno drveće, koliko toga treba zasaditi, a imamo i zamisao da bude napravljen još jedan gradski park, a možda i više njih u svakom mjesnoj zajednici gdje postoje površine za to - dodaje Jagodić Vujić.
 
Prema njenim riječima u posljednje dvije decenije zbog velike zagađenosti vazduha nove sadnice teško uspijevaju.
 
- Teško se primaju nove mlade sadnice drveća zato što je u atmosferi koncentracija ugljen-dioksida davno prešla onih bezbednih 350 po kubnom metru vazduha. Živimo u uslovima klimatskih promena, globalnog zagađenja i ne znamo šta će biti sutra. Letos smo imali suše, a sutra možemo imati poplave. Zimi kada počne sezona grejanja gušimo se godinama zbog prekomjerne zagađenosti vazduha, a nema drveća da upije sve zagađene čestice. Zato je potrebno nešto hitno učiniti - smatra Jagodić Vujić.
 
Građani podržavaju ove aktivnosti. Smatraju da je u gradu potrebno više zelenila te da je tamo gdje je moguće potrebno sačuvati stara stabla.
 
Bijeljinka Maida Isabegović kaže da pamti grad sa više zelenila.
 
- Okruženi smo zgradama, betonom, tokom zime veliki je smog u gradu. Mora biti više zelenila u gradu, kada šetamo da možemo da dišemo i sklanjamo se od sunca i kiše - kaže ona.
 
Borivoje Sekanić takođe ističe da stabla treba sačuvati.
 
- Za svaku sječu potrebna je dozvola, ako toga nema, onda je to bespravno. Ako je zbog bezbjednosti građana, onda je opravdano, ali sve drugo ne podržavam - rekao je Sekanić.
 
Nove sadnice
 
U Eko-vizitor centru “Jezera” u posljednje dvije godine članovi Udruženja “Eko-put” zasadili su više od 300 sadnica autohtonog drveća. U Bijeljini najbolje uspijevaju lipa, bagrem, platani i kesten.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )