FOTO: null

Pero Nikolić u rasadniku u Suvom Polju gaji kinesko ,,drvo budućnosti,,. Već prve godine naraste šest metara, a za osam do 20, tajna rasta u listu.

Paulovnija je, kažu, drvo budućnosti. Zato u Srbiji i Republici Srpskoj iz dana u dan sve više ljudi počinje da gaji ovo neobično, brzorastuće drvo.

Naime, već tokom svoje prve vegetacijske sezone, dostiže visinu do šest metara, a pritom je duplo kaloričnije od bukve, koja se na našim prostorima smatra najkaloričnijom za grejanje.

Paulovnija je listopadno, vrlo dekorativno drvo koje za osam godina može da naraste u visinu do 20 metara, pa i više. Vodi poreklo iz jugoistočne Kine, gde se još naziva zmaj drvo, a u Japanu kiri. Naziv je dobilo po ruskoj princezi Ani Pavlovnoj. Zbog toga se naziva i princezino drvo.

Jedan od onih koji je počeo sa uzgajanjem paulovnije je Pero Nikolić, koji ima rasadnik u Suvom Polju kod Bijeljine, a koji za "Novosti" ističe da je, kao i drugi koji su čuli za ovo čudesno drvo, nabavio kvalitetan sadni materijal i upustio se u avanturu.

- Paulovnija je biljka koja se uzgaja plantažno. Bitno je istaći da kad se paulovnija plantažno uzgaja isključivo se koriste in vitro sadnice. Jedini siguran način prenošenja identičnog genetskog koda sa biljke majke na biljku ćerku je vegetativnim in vitro razmnožavanjem - kaže Nikolić.

Kako se vest o paulovniji brzo širi u regionu, tako je na tržištu Srbije i BiH došlo i do pojave raznih prevaranata, koji nude sumnjive sadnice po jako niskim cenama koje su, kako ističu poznavaoci, sigurno dobijene iz reznica ili semena, što ni u kojem slučaju ne garantuje da se za pet godina, onaj ko se odluči za takve sadnice, neće iznenaditi i razočarati rezultatom.

A tajna rasta paulovnije je u njenim listovima. Paulovnija ima ogromnu lisnu površinu i izrazitu sposobnost pretvaranja ugljen-dioksida u vodu i biljne šećere kroz proces fotosinteze. Nije previše zahtevna što se tiče vrste tla, ali je neophodno da zemljište nije močvarno, glinasto i kiselo. Voli osunčane parcele, bez senke. Trpi temperaturne razlike od -25 do +45 stepeni celzijusa, a uspeva i do 1.000 metara nadmorske visine.

- Dostiže zrelost u osmoj godini za visokokvalitetno drvo. Poređenja radi, topola postiže zrelost nakon 15-20 godina, hrast nakon 30-40, a bor nakon 70-75 godina). Ima široku krošnju koja leti daje prekrasnu hladovinu. Svojim brzim rastom i dubokim korenom koji dostiže i do 16 metara, utvrđeno je da je paulovnija izuzetno korisna u područjima erozije tla, pa se preporučuje da se sadi na ugroženim područjima - kaže Nikolić.


Primena 

Paulovnija se koristi za krovnu konstrukciju, lamperije, izgradnju nameštaja, muzičkih instrumenata, buradi, čamaca, brvnara, sanduka za pčele... Posebno je interesantna što se od nje dobija biomasa od koje se dobija pelet, čija je energetska vrednost u rangu kvalitetnog uglja.

Cvetovi paulovnije su naročito interesantni pčelama, jer paulovnija cveta dva meseca, a mesec dana medi. Kvalitet meda je sličan bagremovom. Za paulovniju je još interesantno što kad se stablo odseče, ponovo niče iz panja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )