FOTO: null

Bijeljinac Stefan Vasić jedan od rijetkih Bijeljinaca koji je trenutno jedan od najboljih kuvara u inostranstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je imao priliku da uči od najboljih kuvara na planeti.

Prvobitno je počeo da radi u bijeljinskom  restoranu „Semberski salaš“, ali je želio da napreduje i radi sa vrhunskim kuvarima. Tako je čitajući „Blic“ o božićnoj trpezi došao na ideju da okuša sreću i aplicira u brojen beogradske hotele i restorane, jer je smatrao da je ova metropola savršena destinacija za napredovanje u ovom poslu. Aplicirao je na mnoge adrese, a dan nakon aplikacije za posao kuvara u prestižnom beogradskom  Hotelu „Hajat ridžensi“ uslijedio je poziv da počne da radi kod njih. 

Otišao na razgovor kod glavnog menadžera u ovom hotelu, a već sutradan počeo je sa radom. 

Vasić za ističe da je tu upoznao čuvenog kuvara Majkla Krilinga, sa kojim je imao otvoren razgovor, ali se uplašio da ne dobije posao jer nije znao da napravi, između ostalog, cezar salatu i tiramisu. 

„Mislim da mu se svidjelo jer sam tokom tog prvog susreta bio zaista iskren, rekao šta znam a šta ne, ali da imam veliku želju da sve naučim i da bi mi bila čast da učim upravo od njega. Jedino čime je Kriling bio oduševljen je način na koji siječem namirnice, rekao je Vasić, koji je nedavno boravio u Bijeljini.  

Skromno kaže da je solidno savladao vještine kuvanja u „Hajatu“, odakle na njegovo žaljenje odlazi Kriling u Ujedinjene Arapske Emirate. Ubrzo mu se javlja Kriling i poziva ga da bude dio njegovog tima u „Kempinski korporaciju“. Vasić sa oduševljenjem prihvata Krilingov poziv i odlazi u Ajman da radi hotelu u sastavu „Kempinski korporacije“, kako kaže, jedinog luksuznog brenda iz Evrope koji ima hotele širom svijeta. Odlazi u Ajman, inače najmanji Emirat. 

„Karlingov poziv je zaista bila velika čast  za mene. Pristao sam bez ikakvih uslova, nisam pitao čak ni za platu, poziciju, želio sam novo iskustvo i da naučim još više od tako poznatog i uspješnog kuvara, rekao je Vasić. 

Dobio je posao jednog od šefova kuhinje, a ubrzo šefa smjene u poznatom hotelu „Kempinski“ sa pet zvjezdica. Poslije godinu dana rada počeo je da radi u toploj kuhinji, gdje se prave sva jela od internacionalne, meksičke, talijanske, arapske kuhinje... U to vrijeme Vlada Emirata objavljuje konkurs za stipendiranje mladih talenata kuhara, a Vasić dobija stipendiju za internacionalnu kuhinju i ima priliku da dođe  do diplome Internacionalnog kulinarskog centra umjetnosti u Dubaiju. 

Tokom školovanja, Vasić ima priliku da uči od najboljih kuvara na planeti i stekne prestižnu diplomu londonskog koledža. Vasić je još kao dijete imao želju da postane kuvar. Nakon srednje Prehrambene škole, smjer prehrambeni tehničar, upisao je Tehnološki fakultet u Novom Sadu, ali je, kako kaže, brzo shvatio da to nije za njega. Nakon toga, vanredno je 2005. godine završio Kuvarsku školu u Tuzli.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )