FOTO: InfoBijeljina.com

U narednom periodu cilj nam je da razradimo program koji bi podstakao i naučna istraživanja u BiH u domenu vještačke intelegencije i primjene tih rezultata u privredi.

Kaže ovo za InfoBijeljina Mladen Jović, koji je rođen u Bijeljini, a koji već godinama živi u Japanu, gdje je pokrenuo veoma uspješnu firmu "Kakehashi" sa sjedištem u Tokiju (http://kakehashi.io/).

On je u razgovoru za naš portal poručio mladima: "Pokažite volju i znanje, a mi ćemo vam ponuditi šansu da uspijete".

Jović ističe da planira provesti program naučne saradnje kroz razmjene studenata, internship programa i gostovanja  profesora i iz Japana i iz BiH, kao i zaposlenje studenata koji pokažu volju i znanje.

U izvještaju Evropske komisije navodi se da vještačka inteligencija u kombinaciji sa ključnim tehnologijama ima potencijal da stvori osnovu za ekonomski rast i bude glavni pokretač konkurentnog poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta.
 
- Prvenstveno na taj način bilo bi mi drago da spojimo naučnike, mlade i sposobne ljude sa istoka i naših prostora. Cilj Programa koji bismo voljeli razraditi za narednih 5-10 godina bio bi razvoj projekata iz ove oblasti, kako bi se podstakla naučna istraživanja u BiH u domenu vještačke inteligencije i primjenu tih rezultata u privredi. Uz recimo različite fondove iz Japana u narednih par godina bismo nastojali da povećamo ulaganja u istraživanje i inovacije iz oblasti vještačke inteligencije - pojašnjava Jović.

Dodaje da bi samim tim BiH bila još jedna između zemalja u svijetu koje su već prepoznale da će ulaganja u razvoj ove oblasti pospješiti brzinu razvoja i konkurentnost jedne zemlje u budućnosti.
 
- Uloga naše firme, Kakekhashi, bila bi samo spona da se to ostvari - kao ugašeni auto kome bi samo trebao akumulator da ga pokrene - ističe Jović.
 
Inače Mladen je rođen u Bijeljini, a nakon završene osnovne škole Mirko Filipović, potom gimnazije Filip Višnjić odlazi na osnovne studije informatike - u Budimpeštu iz prije svega ekonomskih razloga, obzirom na visinu školarine u drugim zemljama Evrope.

- Potom dobijam stipendiju Vlade Njemačke, te magistarskim studijama na RWTH Achenu - data science - kao prvi stipendista Republike Srpske od vlade Japana dolazim na doktorat na Tokyo Institute of technology.  U toku 2007. godine završavam doktorat i objavljujem knjigu iz oblasti obrade slika - dostupna na amazonu - pojašnjava svoj životni put Jović.

Dodaje da je 2016. godine osnovao firmu „Kakehashi“ i od samog početka ona je bila više usmjerena prema Net Majkrosoft Tehnologijama i veb servisima.
 
- Od prije nekih šest-sedam godina, naša firma bavi se uglavnom projektima iz oblasti vještačke inteligencije. Big data, data science and data analysis. Većina tih projekata dolazi od klijenata mahom iz Japana u oblasti auto, e-commerece industrije. Od „Sony“, „Hitachi“, „Canon“, zatim američkog „Microsoft“, pa japanske svemirske agencije - Robotika - kaže Jović.

Firma „Kakehashi“ prati razvoj poslovnih informacionih sistema korisnika u svim fazama životnog ciklusa sistema – planiranje, projektovanje, implementacija, instalacija računarsko-komunikacione opreme, održavanje i un­apređenje, konsalting.
 
- U budućnosti „Kakehashi“ planira da ostvari kontakte i pruži šansu za edukaciju i zaposlenje mladima i na taj način poveže Japan i naše prostore. Prvi korak planira se odmah po prevazilaženju COVID 19 i vraćanja ambijenta u normalne tokove kroz saradnju sa Univerzitetima, srednjim školama i privrednim subjektima sa naših prostora kako bi se kroz različite vidove saradnje na kreativan način doprinjelo razvoju ove oblasti - poručio je Mladen Jović.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )