FOTO: null

Duže od deceniju, stanari zgrade u Ulici 27. marta u Bijeljini vode bitku da postanu stvarni vlasnici stanova koje su uredno platili, a onda se suočili sa šokantnim saznanjem da su prevareni.

Kancelarija investitora je već nekoliko godina zatvorena. Pisali su više puta gradonačelniku, ali kažu, odgovora nema. Ogorčeni najavljuju tužbu protiv grada, dok iz Gradske uprave odgovaraju da je prava adresa za rješenje njihovih problema Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske.

Zgrada u Ulici 27. marta u Bijeljini počela je da se gradi 2003. godine, a godinu dana kasnije i useljena. Od tada traje agonija stanara koji već 13 godina pokušavaju da legalizuju svoje stanove. Prvobitna sreća da su riješili krov nad glavom pretvorila se u šok onog momenta kada su saznali da su prevareni.

"Stan od 55 kvadratnih metara sam potpuno isplatio po cijeni od 1.000 KM po kvadratu. Uknjižio sam ga u katastru, ali se u gruntu ne može upisati, jer nema dokumentacije", kaže Ratko Jović, stanar zgrade u Ulici 27. marta u Bijeljini.

Vrata investitora su im već odavno zatvorena. Obraćali su se, kažu, gradonačelniku više puta, ali nikakvog odgovora nema. Ogorčeni najavljuju radikalne mjere.

Predsjednik ZEV u Ulici 27. marta Dragutin Đukić smatra da Opštinu treba tužiti:" Ovu zgradu treba srušiti, tužiti Opštinu i neka bude to nauk za sve ostale građevinske radnike koji prave zgrade na malim placevima koji zarađuju putem građevinske mafije. I još jednom pozivam Pericu Stanića da hitno pošalje svoje ljude u grad Bijeljinu."

Stanari tvrde da građevinski inspektori grada nikada nisu izašli na lice mjesta, jer da su to učinili, uočili bi brojne nedostatke koje zgrada ima.

"Mogli ste da se uvjerite, stepenište je 80 cm, nema šanse da se prođe, niti se možeš mimoići sa nekim. Krov se urušava, a republički inspektori su konstatovali da nije građen po standardima. Dimnjak ide kroz stan i nije rađen van zgrade. Jedan stan se već zapalio", dodaje Đukić.

Iz Gradske uprave ističu da nisu prava adresa za rješenje njihovog problema, jer je od samog početka u ovaj posao uključeno resorno ministarstvo.

"S obzirom na to da tada nije postojao Regulacioni plan, a bio je i magistralni put i nije bilo zaobilaznice, zato je to nadležnost Ministarstva i zato su oni davali te dozvole. Prema tome, nije naša nadležnost i ne možemo dati stalnu upotrebnu dozvolu dok oni to ne završe u Ministarstvu", ističe gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

A prema informacijama kojima raspolaže Odjeljenje za prostorno uređenje grada Bijeljina, investitor je podnio zahtjev kod nadležnog Ministarstva za izdavanje trajnih dozvola za spornu zgradu. Za stanare nada da se bliži, kao i kraj njihove agonije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )