FOTO: null

Do kraja 2016. godine, kada je istekao i drugi zakonski rok za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, u Bijeljini je podneseno oko 4.000 zahtjeva.

Većini nedostaje potrebna dokumentacija koju podnosioci nisu dostavili u zakonom propisanom roku. Zbog velikog broja vlasnika objekata koji ni ovaj rok nisu iskoristili za legalizaciju, gradska uprava zatražila je od Vlade da se on ponovo produži.

Prvi zakonski rok za legalizaciju bespravne gradnje bio je, 2013. godine, da bi ponovo bio produžen do kraja prošle godine. Uprava grada Bijeljina primila je ukupno nešto više od 4.000 zahtjeva za legalizaciju, ali je stanje na terenu znatno drugačije.

"Smatramo da mnogo više ima nelegalnih objekata u Bijeljini. Nama se redovno obraćaju građani za zahtjeve za legalizaciju, jer ne mogu da priključe struju, vodu i drugu infrastrukturu koja im je neophodna. Moraju da imaju dokaz da su u postupku legalizacije", rekao je Miladin Rakić iz odjeljenja za prostorno uređenje..

Za pokretanje postupka legalizacije bilo je dovoljno da investitor podnese dokaz o vlasništvu objekta, a da ostalu potrebnu dokumentaciju dostavi u roku od mjesec dana. Ispostavlja se da je više od polovine investitora, iskoristilo zahtjev samo za priključak struje i vode.

"Ako ćemo poštovati ZUP i rokove, mi bismo morali  da obustavimo oko 2.000 postupaka legalizacije, jer građani nisu ispoštovali ono što treba da urade – nisu pribavili dokumentacijupravdajući se teškom ekonomskom situacijom ", dodao je Rakić.

Tako je gradska uprava zaobišla poštovanje zakonskih procedura i sve te zahtjeve ostavila na „čekanje„. Uz konstataciju da i dalje postoji znatan broj nelegalnih objekata čiji vlasnici nisu pokrenuli postupak legalizacije, jasno je da će se tražiti nova rješenja ili će se, možda, konačno primijeniti krajnja zakonska mogućnost – rušenje bespravno izgrađenih objekata, koja nikome ne bi išla u korist.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )