FOTO: null

Na tržištu rada u Bijeljini najtraženije su zanatlije za koje u ovom gradu nema odgovarajuće škole – frizeri, keramičari i vodoinstalateri.

Posao bez problema mogu naći i profesori matematike i fizike, istorije i geografije, te diplomirani klinički psiholozi i defektolozi.

Frizeri su jedno od najtraženiih zanimanja, pa zato i ne čudi što ih nema na evidenciji bijeljinskog Biroa za zapošljavanje, gde se trenutno nalazi 12.725 nezaposlenih.

U jednom od salona u gradu već godinu i po dana bezuspešno traže frizera. Od oglasa na društvenim mrežama, na koje se niko nije javio, do Biroa za zapošljavanje, naći radnika u ovoj struci ispostavilo se kao veoma težak zadatak.

– Dajemo odlične uslove za rad, omogućavamo stručno usavršavanje i napredak u profesiji, ali zainteresovanih jednostavno nema. Neverovatno je koliko ljudi je nezaposleno, ali iz nekog razloga teško se opredeljuju za ovaj poziv – kaže frizerka Gordana Crvić.

Podugačka je i lista zanimanja koja se vode kao deficitarna. Od diplomiranog bibliotekara, arheologa, defektologa mentalne retardacije i oštećenja govora, vazduhoplovnog inženjera i inženjera voćarstva i povrtarstva.

Direktorka Filijale za zapošljavanje Bijeljina Slavica Lukić kaže da je spisak onih sa srednjom stručnom spremom još veći.

– Kao član Privrednog saveta grada Bijeljina tražila sam da se vrati škola učenika u privredi. Verujem da bi se mnogi opredelili za ova zanimanja zbog osiguranog radnog mesta. Mladi su sve svesniji da kao menadžeri, ekonomisti ili pravnici ne mogu naći posao – kaže Lukićeva.

Ona dodaje da se, ukoliko neko odbije posao u struci koje odgovara njegovom znanju i sposobnostima, automatski briše sa evidencije nezaposlenih.

– Pozive dobiju pismeno, moraju se odazvati na razgovor i mora postojati razlog zašto odbijaju zaposlenje. Ukoliko su razlozi opravdani, onda nezaposleni ostaje na evidenciji Biroa – pojasnila je Lukićeva.

Prekvalifikacija

Sve veći interes je za prekvalifikaciju, pa tako u Centru za obrazovanje odraslih godinama najveće interesovanje vlada za medicinsku struku za kojom je velika potražnja u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope.

– Tražena su i zanimanja mašinske struke, pre svega bravari, varioci i električari – navodi direktor Centra za obrazovanje odraslih u Bijeljini Mladen Savić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )