FOTO: null

Građani Bijeljine ovih dana intenzivno kupuju ogrev. Cijene ogrevnog drveta i uglja nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu, ali je pelet koji je teško nabaviti, skuplji za 20 odsto.

Bijeljinci kažu da im je za sezonu grijanja potrebno najmanje 1.000 maraka, bez obzira koju vrstu ogreva da koriste.

Po cijenama koje se nisu mnogo mijenjale u odnosu na prošlu godinu, na stovarištima se mogu kupiti sve vrste ogrjeva. Za grijanje kuće od 80 kvadratnih metara potrebno je 15 kubnih metara drveta, koje košta 1.200 maraka, izračunao je Ago Čeliković.

Ago kaže da je cijena ista već šest godina - 70 maraka po kubnom metru, te da je takvom cijenom zadovoljan.

Grijanje na drva i dalje je najekonomičnije, saglasni su građani. 

U preduzećima koja se bave prodajom ogreva kažu da imaju dovoljne količine drveta, kao i tri vrste uglja, čija je cijena od 120 do 185 maraka po toni u zavisnosti od kalorijske vrijednosti. Problema ima jedino kada je u pitanju nabavka peleta koji se sve više koristi za grijanje u domaćinstvima, a cijena mu je povećana sa prošlogodišnjih 250 na 300 maraka po toni.

Vlasnik preduzeća za prodaju ogreva Radovan Stojanović kaže da se 95 odsto stanovništva grije na čvrsto gorivo - drvo i  ugalj, te da ima izvjesnih količna peleta u prodaji, jer je primijećeno da je poraslo interesovanje za ovu vrstu ogrjeva. Međutim, kako navodi, ne mogu dobiti veće količine od proizvođača, jer se vjerovatno izvozi.

Cijena gradskog grijanja neće se mijenjati i ostaje 2,75 feninga po kvadratnom metru za domaćinstva, tako da grijanje stana od 80 kvadratnih metara u sezoni košta 1.320 maraka. Iz gradske uprave ovih dana je stiglo i obećanje da će najkasnije do kraja godine biti obezbijeđeno i grijanje na plin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )