FOTO: InfoBijeljina.com

Članovi Udruženja auto-škola regije Bijeljina uputili su apel nadležnim institucijama da što hitnije usvoje minimalnu cijenu obuke za vozače, kako bi se uveo red u ovu oblast.

Za to je nadležno Ministartsvo komunikacija i transporta BiH, koje je prije godinu dana donijelo prednacrt odluke o minimalnim cijenama,ali se na usvajanje propisa još čeka.

Cijenu auto-obuke diktira slobodno tržište, iako je Zakonom o bezbijednosti saobraća iz 2007. godine propisana minimalna cijena od 20 KM po času .

Znatan broj auto-škola radi ispod propisane cijene, pa se sasvim opravdano sumnja u kvalitet obuke u ovim auto-školama, upozoravaju članovi Udruženja auto-škola.

U Bijeljini rade 23 auto-škole i većina instruktora i vlasnika škola se slaže da je formiranje minimalne cijene obuke jedini način da se uvede reda u ovu oblast.

Nacrtom novog pravilnika na čije se usvanje čeka, predviđeno je povećanje minimalne cijene časa obuke, što znači i poskupljenje auto-obuke, ali na toj razlici auto-škole neće značajno profitirati ako se uzmu u obzir svi troškovi poslovonja.

Prema nacrtu pomenutog pravilnika, predložena cijena časa vožnje za B kategoriju iznosi 30,50 KM, sa čime su saglasne nadležne institucije u FBiH, ali ne i nadležni u Republici Srpskoj i Ministartsvo finansija i trezora BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )