FOTO: null

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas budžet za 2017. godinu od 47.144.000 KM glasovima 19 odbornika, dok 11 opozicionih odbornika nije podržalo budžet, uz ocjenu da je preambiciozan i teško ostvariv.

Usvojena je i odluka o refinansiranju 16 miliona KM kreditnog zaduženja Grada, koje je dostiglo 29 miliona KM i prag od 18 odsto dozvoljenog zaduženja lokalne zajednice. 

Načelnik Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je da Grad u naredne tri godine treba da otplaćuje po sedam miliona KM godišnje na ime kredita, nakon čega se anuiteti smanjuju na dva do tri miliona KM, na koliko će otplata kredita biti svedena planiranim refinansiranjem, dok će kreditna zaduženost Grada pasti ispod 10 odsto. 

On je dodao da je ovakvu odluku već donijela Banjaluka, a saglasnost za nju Bijeljina treba da dobije od Ministartva finansija Republike Srpske. 

U budžetu za narednu godinu planirano je pokriće 1,4 miliona KM akumuliranog budžetskog deficita od 6,7 miliona KM koji traje od 2012. godine, uz plan da bude anuliran do 2019. godine. 

Sofrenić je rekao da se za plate gradske administracije i 14 javnih institucija i preduzeća iz budžeta Bijeljine za narednu godinu planira izdvajanje 12,7 miliona KM. 

Skupštinska većina odbacila je više od 30 amandmana na budžet kojima su odbornici opozicionog SNSD-a tražili povećanje davanja za socijalno osjetljive kategorije, penzionere, za školski sport i za posticaje u privredi. 

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Nedeljko Ćorić nazvao je sramnim smanjenje izdvajanja za djecu sa posebnim potrebama čije su porodice danas održale protest ispred Gradske uprave i zatražio da socijalna davanja barem budu prioritet u isplatama iz budžeta. 

Načelnik za finansije Sofrenić odgovorio je pred odbornicima da socijalna zaštita jeste u prioritetu svih isplata i da posljednjih šest godina Bijeljina već finansira 11 proširenih prava i izdvaja više novca od zakonom predviđenog, te da za dodatne isplate nema novca u budžetu. 

Načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Slaviša Savić nazvao je sramnim što je budžet za boračku populaciju smanjen za 30 odsto, a niko od odbornika nije reagovao da se to promijeni i podsjetio da su borci u ratu odbranili grad i da 57 majki u Bijeljini još traži kosti sinova. 

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković najavio je da će do kraja posljednjeg zasjedanja ove godine biti smijenjen direktor Doma zdravlja Zlatko Maksimović kojem je istekao mandat i za vršioca dužnosti biti imenovan Duško Milovanović, dok će za vršioca dužnosti direktora javnog vrtića biti imenovan Slaviša Vujanović, umjesto Joke Arsenović koja je podnijela ostavku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )