FOTO: InfoBijeljina

U toku je konkur sa upis studenata na javne fakultete u Srpskoj koji će trajati do 28.juna. Na fakultetima u Bijeljini može biti upisano više od 300 studenata na prvi ciklus studija, a biće organizovani i drugi i treći studijski ciklusi.

Najviše studenata 155 upisuje Pedagoški fakultet, na Fakultetu poslovne ekonomije ima mjesta za 98 brucoša, Odjeljenje Pravnog fakulteta upisuje 60, a poljoprivrednog 40 studenata. Pedagoški fakultet školuje buduće prosvjetne radnike, na tri smjera i sva tri studijska ciklusa.

- Na prvi ciklus, razredna nastava, predškolsko vaspitanje i tehničko obrazovanje i informatika, na drugi ciklus  imamo master studij razredne nastave, tehničko i informatike, isto tako i predškolsko obrazovanje i vaspitanje, i od prošle godine smo krenuli sa trećim ciklusom, doktorskim studijama na razrednoj nastavi - ističe dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević. 

Na Fakultetu poslovne ekonomije računaju da će popuniti upisnu kvotu. Teorijska znanja studenata potpomognuta su praktičnom nastavom u privrednim preduzećima koja pomaže njihovom zapošljavanju .

- Većina tih studenata koji neke dvije sedmice provedu u firmama, sa kojima fakultet ima potpisanu saradnju, čak i još dok su četvrta godina, a i po završetku studija u tim firmama. Imamo jednu bijeljinsku firmu u kojoj je sada preko 40 naših diplomiranih studenata našlo zaposlenje - tvrdi Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije.

Studente pored kvaliteta nastave koju ovdje dobijaju za studiranje u Bijeljini često motiviše i velika ušteda koju donosi školovanje u rodnom gradu.

- Želim da studiram Fakultet poslovne ekonomije, spoljne trgovine, finansije i carina. Prije svega zato što mi je ovdje blizu i ne moram da putujem i da se snalazim u drugim gradovima, ovdje mi je bliže i ekonomičnije - kaže studentkinja Tamara Čorić, a njen kolega Aleksandar Panić slično razmišlja:

- Završio sam srednju veterinarsku školu i u tom nekom smjeru da nastavim. Nisam imao baš nekih uslova da nastavim dalje u neki veći grad, Bijeljina je bila relativno blizu, a i jeftinija pa sam se odlučio za poljoprivredni fakultet - poručuje Aleksandar Panić.

Iako su demografske prilike takve da se broj studenata smanjuje iz godine u godinu, na javnim viskoškolskim ustanovama u Bijeljini vjeruju da će imati dovoljan broj studenata za kvalitetno organizovanje nastave.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )