FOTO: InfoBijeljina

U šest bijeljinskih srednjih škola u školskoj 2018/2019. godini planiran je upis 1.100 učenika, a osnovnu školu završilo je 1.029 đaka, pa će biti mjesta i za svršene osnovce iz drugih opština.

Prvi upisni rok je od 11. juna do 22. juna, a drugi od 2. jula do 13. jula. Pred dojučerašnjim osnovcima odluka - koju srednju školu upisati. Ako se odluče za stručno zanimanje, u novoj školskoj godini mogu upisati i frizersku školu otvorenu u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.

"Ne znam čime bih želela da se bavim pa sam razmišljala o Gimnaziji. Ona mi pruža mogućnost da kupim vrijeme, odnosno da dobijem dodatnih četiri godine kako bih mogla razmisliti šta mi leži i koji je moj životni poziv", rekla je učenica Andrea Trivunić iz OŠ "Јovan Dučić" Bijeljina.

Iako su mladi, razmišljaju zrelo. Izbor buduće profesije nije jednostavan, pa se većina svršenih osnovaca konsultovala s nekim prije donošenja konačne odluke.

"Upisujem Gimnaziju - opšti smjer iz razloga što imam odličan uspjeh, a i smatram da Gimnazija sama po sebi pruža dobru osnovu znanja", istakla je učenica Tamara Eličić.

"Želim da upišem Elektrotehničku školu - smjer tehničar računarstva. Volim računare i htio bih da budem programer", dodao je učenik Igor Tanasić. 

Velika zainteresovanost je i za zanate -posebno za novi smjer frizera, koji je zadnji put u Bijeljini postojao 1996. godine.

 "Prošla sam sa vrlo dobrim usšjehom ovu godinu. Odlučila sam da upišem frizerski zanat jer mnogo volim taj posao da radim i ukazala mi se prilika da završim tu školu", izjavila je učenica Јovana Ivanović.

Zbog uvođenja novog zanimanja Poljoprivredna i medicinska škola moraće da koristi dio prostora susjednog Doma za učenike. Moderna oprema biće obezbijeđena u okviru projekta "Prilika plus".

"Nama je obećano da ćemo dobiti tu opremu i mi smo morali zbog toga iseliti neki dio kabineta fizike da bi smjestili tu opremu", istakao je direktor Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina Milorad Vuković.

U šest bijeljinskih škola planiran je upis 43 odjeljenja.

"Planirali smo da upišemo nešto više od 1.100 učenika, jer prosto kad planiramo plan upisa planiramo da će doći bar jedno odjeljenje djece iz okolnih mjesta raspoređenih u 43 odjeljenja", naveo je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina Duško Đurić.

"Na žalost ovo nije 1995, 1996 ili 1998 godina. Ne znam ni ja godine kada se bukvalno tražilo prostora u srednjim školama za učenika. Ovdje zaista postoji dovoljno prostora za sve", istakao je šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Bijeljina  Ljubica Mlađenović.

U tri stručne škole, u okviru programa "Prilika plus" osposobljeni su kabineti i unaprijeđena praktična nastava za sedam zanimanja, da bi učenici bili osposobljeni za tržište rada. U deset osnovnih škola proteklih mjeseci organizovani su roditeljski sastanci, radi promovisanja zanata i profesionalnog usmjeravanja učenika koji su završili osnovno obrazovanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )