FOTO: null

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, u saradnji sa Asocijacijom XY iz Sarajeva i Centrom za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, pokrenuo je projekat pod nazivom „Moj zavičaj kroz vrijeme“. Tri škole iz Bijeljine uzeće učešće u o

Projekat se realizuje u okviru programa „Dijalog za budućnost" koji je rezultat zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a uz podršku UNDP-a, UNESCO-a i UNICEF-a.

Opšti cilj projekta je da doprinese inovativnom izučavanju istorije kroz uvođenje dijaloga o istorijskim događajima i kulture sjećanja u formalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U projektu učestvuje osam škola iz Bosne Hercegovine i tri škole iz Hrvatske.

Svaka škola imala je zadatak da izabere temu iz svoje lokalne zajednice i preko nje ispriča priču koja se može posmatrati i sa jednog šireg aspekta.

Iz našeg grada učestvuju tri škole i to Srednja muzička škola, Ekonomska škola i Gimnazija"Filip Višnjić".

Učenici Muzičke škole odlučili su ispričati priču o Sofki Nikolić i pokazati da u prošlosti svakog grada postoji neko jako značajan, a opet zaboravljen od svih.

Učenici Gimnazije odlučili su preko osnivanja, rada i nestanka poznatog bijeljinskog preduzeća "Kurjak" ispričati priču o jednom periodu naše prošlosti, kada su preduzeća bila simbol zajedništva.

U Ekonomskoj školi istraživanje je teklo u pravcu dolaska i života nacionalnih manjina na području Semberije.

Cilj je bio pokazati da već preko stotinu godina na ovom području žive različiti narodi i da je zajednički život moguć, uz uvažavanje različitosti koje moramo posmatrati kao bogatstvo, a ne nedostatak jedne sredine.

U utorak, 1. decembra, učenici i profesori svih škola putuju u Sarajevo gdje će u Galeriji Mak biti predstavljeni rezultati njihovih istraživanja u formi izložbe.

Takođe, 5. decembra planirana je izložba i u Zagrebu, koja će označiti i kraj projekta "Moj zavičaj kroz vrijeme".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )