FOTO: null

Samo tokom juna na području Policijske uprave Bijeljina u saobraćajnim nesrećama poginule su dvije osobe, osam je zadobilo teške, a 14 lakše povrede.

Među glavnim uzrocima je i neadekvatna putna infrastruktura. Iako su na području Republike Srpske u izgradnju i modernizaciju puteva uložena velika sredstva, neki problemi su nerješivi, a među njima je saobraćaj kroz centre gradova i sela.

Tranzitni saobraćaj kroz centar naselja veliki je problem i za mještane, kao i za vozače, koji na putu od više stotina kilometara moraju da voze poštujući ograničenja od 50, pa čak i 30 kilometara na sat.

Policija je pojačala kontrole, pa je samo tokom prošlog vikenda u Bijeljini kaznila 300 vozača. Istovremeno, nadležnima svakodnevno stižu prijave problema putne infrastrukture.

Teško je pomiriti sve interese, jer je skoro svih 4.200 magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj građeno prije pedesetak godina, tako da nisu ni projektovani za ovakva saobraćajna opterećenja.

Vlada Republike Srpske uložila je velika sredstva u povećanje bezbjednosti puteva, od opremanja postojećih, do izgradnje novih puteva. Izgrađene su tri zaobilaznice oko Bijeljine, a planirane su i oko Banjaluke i Prijedora. Problem su stare trase, uz koje nema servisnih saobraćajnica koje bi povezivale lokalni saobraćaj i na jednom mjestu ih priključivali na važniji put, već se iz svakog dvorišta i lokala direktno izlazi na magistralni put.

Lokalne zajednice uglavnom tvrde da nemaju novca za ovakve investicije. Mještani Dvorova više puta su tražili izmještanje magistralnog puta iz centra sela, ali gradska vlast to ne smatra opravdanim.

- Mi prvo radimo određene studije opravdanosti, a na tim putevima u ovom momentu se kreće broj vozila koji ne stvara oprterećenje na tim dionicama - kaže Tomica Stojanović, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Gužvu na magistralnim putevima kroz sela moguće je prevazići jedino novim koridorima, a koliko je povećana frekvencija saobraćaja od vremena kada su projektovani postojeći putevi do danas ilustrativno pokazuje podatak da je u Bijeljini prije rata bilo registrovano 10.000 vozila, a danas ih je više od 40.000.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )