FOTO: null

U Bijeljini je sve češća pojava ograđivanje parking prostora ispred zgrada i postavljanja rampi. Kako smo saznali radi se o pravu Zajednice etažnih vlasnika, i zvanično nema slučajeva samoinicijativnog ograđivanja ni kršenja propisa i zakona, međutim nije

Došli smo do podatka da recimo u krugu stambenih zgrada koje spajaju ulice Svetog Save, Dositeja Obradovića, Zmaj Jovina i Gavrila Principa ima 16 Zajednica etažnih vlasnika od kojih mnoge nisu registrovane. Svaka od njih u prosjeku ima 10 automobila. U krugu postoji pedesetak garaža zatvorenog tipa, što znači da je za parking potrebno 110 mjesta.

„Od tog potrebnog broja, stanarima je na raspolaganju samo polovina parking mjesta i onda ne čudi što samoinicijativno postavljaju rampe kako bi sebi obezbjedili parking prostor“, kaže za InfoBijeljina stanar jednog od blokova.

Na pitanje zašto to čine samoinicijativno kada za to postoji zakonska mogućnost ukoliko su registrovani, naš sagovornik  navodi da se vode polemike i da postoje mnoge nedorečenosti oko prava vlasništva nad zemljištem i prostorom oko zgrada.

Naš sagovornik dodaje i da je poseban problem lokacija prostora za parking, jer se radi o najužem centru grada i prostoru za besplatno parkiranje, pa se zato mnogi vozači najčešće odlučuju upravo za ovaj parking.

U gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove za InfoBijeljina naveli su da zajednice etažnih vlasnika, odnosno vlasnici stambene zgrade stiču pravo svojine na zemljište ispred zgrade i na onu površinu, koja je po regulacionom ili Planu parcelizacije namijenjena da služi za redovnu upotrebu zgrade.

„Zajednica etažnih vlasnika može i na osnovu posebnog zakona ili ugovora /ugovor o zajedničkoj gradnji ili ugovora o kupoprodaji nepokretnosti/ da stekne vlasništvo nad cijelom građevinskom parcelom na kojoj je izgrađen objekat, što potvrđuje organ uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove“, navode u Inspekciji.

U svakom drugom slučaju predmetno zemljište ima status javne površine i u slučaju njenog uzurpiranja nadležna je Komunalna inspekcija.

„Gradska inspekcija do sada u Bijeljini nije imala zaprimljene prijave o ovoj vrsti nepravilnosti, odnosno samoinicijativnom ograđivanju parking mjesta oko zgrade“, ističu u Inspekciji.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )