FOTO: null

U Bijeljini je počela izgradnja spomenika svim majkama koje su izgubile sinove od Kosovske bitke do posljednjeg rata.

Јedinstveni spomenik biće postavljen pored Sabornog hrama u bijeljinskom naselju Ledinci. Projekat Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, pomogli su za sada - NSRS, Grad Bijeljina, opština Ugljevik, srpski član Predsjedništva BiH i neke privatne firme.

Dugogodišnja ideja Smilje Mitrović, majke nestalog vojnika VRS, konačno je počela da se realizuje. Spomenik ima određenu vrstu simbolike, prikazuje majku koja drži dijete u naručju.

- Kamen je stigao iz Makedonije, napravili smo i postolje, ostala nam je skulptura i postavljanje - rekla je Smilja Mitrović.

Skulpturu radi akademski vajar Rajko Blažić, profesor na Bogolosvskom fakultetu u Beogradu. On je pojasnio da je riječ o majci mučenici, paćenici, koja o svom potomstvu brine 24 sata.

Nažalost, Udruženje je uspjelo prikupiti tek polovinu sredstava potrebnih za konačnu izgradnju spomenika.

Iz Udruženja porodica nestalih boraca i civila Bijeljine se zahvaljuju svima onima koji su im do sada pomogli, te se nadaju da će se odazvati i ostali kojima su se obratili kako bi završili spomenik.

Planirano je da spomenik svim majkama koje su izgubile sinove u prethodnim ratovima, bude postavljen pored Sabornog hrama u Bijeljini na praznik Materice krajem decembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )