FOTO: null

Restrikcije u gradskom budžetu Bijeljine nisu zaobišle ni boračku populaciju.

Sredstva predviđena za ovu kategoriju stanovništva smanjena su za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a i sredstva za pomoć najugroženijim porodicama poginulih boraca i RVI skoro su prepolovljena.

Od 1.318 podnesenih zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći, u prošloj godini pozitivno ih je riješeno 855 i isplaćeno 130.000 maraka.

Ovogodišnjim budžetom planirano je svega 70.000 maraka, a u posljednjih mjesec dana pristiglo je preko stotinu zahtjeva. Boračkim kategorijama svaka marka dobro dođe.

- Obraćala sam se za sredstva više puta. Nekad dobijem, nekad ne dobijem. Više puta ne dobijem nego što dobijem. Mislim da dajusredstva kad ih imaju, priča Gospa Lukić, supruga nestalog borca.

Radivoje Sandić, ratni vojni invalid koji živi sa suprugom i dvojicom sinova -demobilisanim borcima, nikada, kaže, nije dobio pomoć, koju je za završetak izgradnje kuće tražio više puta.

- Ne znam gdje ta sredstva idu, samo mi ne dobijamo. Ni žute banke nisam dobio, nisam  još ni kuću dovršio, ističe Radivoje.

Iz godine u godinu broj zahtjeva raste, a sredstva se smanjuju.

- Ovo je zaista malo sredstava, imajući u vidu ovaj broj zahtjeva i uopšte situaciju. Ali imamo neka obećanja i nagovještaj da bi se rebalansom budžeta moglo poboljšati stanje, naglasio je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Radomir Marjanović.

Boračke kategorije traže pomoć za kupovinu lijekova, udžbenika, hranu i ogrijev. Raspoloživi kolač nastoji se podijeliti na ravne časti. Јednokratna novčana pomoć nekada je iznosila preko 300 maraka, a sada je prepolovljena da bi se udovoljilo što većem broju zahtjeva.

- Komisija nastoji da to što ravnopravnije podijeli novac, da izađe u susret što većem broju pa makar i na uštrb iznosa, dodaje Marjanović.

Ovogodišnji budžet Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu je 488.000 maraka - 200.000 manji u odnosu na prošlu godinu.

Budžet sve manji, a broj korisnika se i 25 godina nakon rata povećava zbog priliva stanovnika iz manje razvijenih sredina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )