FOTO: null

Ratari Semberije ogorčeni odnosom države prema njima. Traže da se izjednače subvencije za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva, koja čine 97 odsto registrovanih domaćinstava

Agrarnim budžetom od 60 miliona maraka,poljoprivrednici u RS neće moći da idu napred, nego polako u rikverc - poručuju iz Asocijacije poljoprivrednih proizvođača Semberije i traže da se izjednače subvencije za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva, koja čine 97 odsto registrovanih domaćinstava, i dobijaju svega deset odsto podsticaja na uložena sredstva, pišu Novosti .

- Sve ide preko leđa seljaka. Za prolećnu setvu žitarica i povrća na pet hektara potrebno je uložiti oko 25.000 maraka. Niko, međutim, ne garantuje otkup onoga što proizvedemo, a kad dođe vreme da uberemo prve proizvode i nešto zaradimo, neko posegne za nekontrolisanim uvozom povrća - kažu Mladen Gligić i Goran Josipović, poljoprivrednici iz Crnjelova.

Risto Arsenović, inženjer poljoprivrede, ističe da je uvođenjem sankcija Rusiji od strane EU, nastao ogroman problem i u mlekarstvu.

- Sve države CEFTA pogođene su ovim sankcijama, a posebno BiH, jer je EU na njihovo tržište preusmerila sve viškove mleka po dampinškim cenama. U BiH se godišnje proizvede oko 220 miliona litara mleka i već sada imamo višak od 10 miliona litara, koji će do kraja godine narasti na 40 do 50 miliona. Zbog nemogućnosti da se to mleko preradi u mleko u prahu, ili neke druge mlečne proizvode, doći će do gašenja malih farmi i pada cene sirovog mleka za 15 odsto.


KATANAC

Neke otkupne stanice u Semberiji već su zatvorene, doći će do rasprodaje muznih krava, a niko neće da se zamisli nad činjenicom da za dobru muznu kravu treba 3-4 godine truda i rada, kao i da još, za litar kisele vode moramo da prodamo 2-3 litre kvalitetnog mleka - kaže Arsenović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )