FOTO: null

Sedmoro najsiromašnijih starih lica iz Bijeljine koji nisu u stanju da brinu o sebi, zbog ekstremne hladnoće, privremeno su smješteni u starački dom.

Bijeljinski centar za socijalni rad odlučio se na ovu mjeru prvi put jer su zbog izuzetno niske temperature njihovi štićenici bili životno ugroženi. Јoš je stotinak osoba pod posebnom pažnjom socijalnih radnika ove zime, da bi se izbjegle tragedije.

Cvijeta Lazić tragično je izgubila muža i dvoje djece, pa starost provodi sama, u improvizovanom kućerku u Bijeljini. Zamrznula joj se voda i malo ogrjevnog drveta, pa je nedovršenu kućicu , koju je nemoguće zagrijati, napustila u posljednji čas.

Smrt zbog smrzavanja zaprijetila je i Radovanu Stojanoviću iz Čađavice. Pozlilo mu je, a kako živi sam, dva dana nikoga nije bilo da mu pritekne u pomoć.

- Noge su mi se bile odsjekle od hladnoće - priča Stojanović.

Socijalni radnici posljednja dva mjeseca pažljivije prate životne prilike najsiromašnijih starih i nemoćnih osoba, pa nije izostalo reakcija. Najteže slučajeve smještaju u starački dom.

- Došla nam je jedna baka u dom. Njoj su noge bile smrznute, natečene i modre. To je bilo strašno, to stvarno neko ko ne vidi ne može da vjeruje - istakla je Slavica Krivošija, vlasnica staračkog doma.

Pored socijalne pomoći najsiromašnijim, licima o kojima nema ko da brine obezbijeđena je i pomoć za nabavku ogrjeva i paket hrane.

- Ono što je u našim mogućnostima mi ćemo sigurno uraditi i pokušati da pomognemo, i to ne samo našim korisnicima nego i svim građanima koji se nađu u teškoj situaciji - istakao je Milan Simeunović, direktor Centra za socijalni rad Bijeljina.

Јavna kuhinja u kojoj dobiju jedan topao obrok dnevno, za mnoge ovih dana život znači. U Bijeljini je 250 lica koja se hrane u narodnoj kuhinji. Tužni primjeri koje je zabilježila kamera RTRS-a, iako govore o dobroj reakciji nadležnih, pokazuju i drugu stranu medalje. Izostala je briga i pomoć najbližih, bilo da je riječ o rodbini ili komšijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )