FOTO: null

Predator šakal u protekla tri dana u semberskom selu Amajlije počinio je pokolj više od dvadeset ovaca na imanjima tri porodice. Pričinjena šteta je skoro 10. 000 maraka, ali stočare više od toga brine kako da zaštite svoja stada od napada ove zvijeri.

Domaćina Iliju Jovanovića prethodne noći probudio je lavež pasa sa porodičnog imanja u Amajlijama. S obzirom na to da je znao da se prethodnih dana u komšiluku dva puta desio napad šakala na ovce, požurio je ka oboru na svom imanju i predatora vidjeo na djelu.

Napad šakala na imanju porodice Ivanović samo je posljednji u nizu pokolja ovaca koji su se desili u Amajlijama u posljednjih nekoliko dana. U stadima porodica Stevanović i Ostojić šakal je ubio po osam ovaca.

Više od materijalne štete, mještane atara sela pored rijeke Drine brine nemogućnost da svoja stada zaštite od ovog predatora. Iako je iz Lovačkog udruženja “Semberija” obećano da će hitno biti organizovana hajka na šakala, nizak vodostaj Drine omogućava prelazak novih jedinki iz Srbije.

Šakala, iako iz porodice pasa, lovci opisuju kao mješavinu inteligencije lisice i snage vuka. Brzo se razmnožava, a kako kažu stočari, u nedostatku sitne stoke ne libi se da napadne i krupnu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )