FOTO: null

Gradonačelnik Mićo Mićić sa saradnicima organizovao je danas novogodišnji prijem za predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Bijeljina, na kojem je sagledana saradnja tokom 2019. godine i razgovarano o planovima za narednu godinu.

Tokom prijema Mićić je naglasio da Gradska uprava nastoji da stvori ambijent u kome svi građani imaju jednaka prava bez obzira da li su vjernici ili ne i kojoj vjeroispovjesti pripadaju.

- Naša saradnja sa svim vjerskim zajednicama je izuzetno dobra i pokušavamo da im pomognemo koliko možemo da bi oni mogli ispuniti svoju misiju među vjernicima. Svake godine iz budžeta grada se izdvaja dio sredstava namjenjen upravo za podršku njihovom radu. Pomogli smo vjerskim zajednicama sa malim brojem vjernika kakva je Slovačka evangelistička crkva u izgradnji njihovog sakralnog objekta, Rimokatoličkoj crkvi - Župe prečista srca Marijinog u renoviranju crkve koja je sad dobila potpuno novi uzgled, a obećali smo pomoć i Islamskoj zajednici u izgradnji započetih bijeljinskih džamija, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u izgradnji novog vjerskog objekta koji će se nalaziti na ulazu u Grad, pored budućeg auto-puta Beograd-Banjaluka – najavio je Mićić.

Čestitajući vjernicima predstojeće božićne i novogodišnje praznike, NJegovo preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije ocijenio je saradnju sa Gradskom upravom kao izuzetno dobru i produktivnu.

- Kada dobroj saradnji sa svim nivoima vlasti dodamo i dobru međusobnu saradnju vjerskih zajednica na području Bijeljine, dobijemo kompletnu sliku sredine u kojoj je suživot ne samo moguć, već predstavlja konstatntu u odnosima. To je izuzetno bitno jer samo ljudi koji imaju ljubavi prema svojoj zemlji teže se odlučuju da je napuste. Hljeb u tuđini je gorak, ovde se živi skromnije, ali smo slobodniji - zaključio je Fotije.

Imam sultan-Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini Mirsad Okanović je izrazio očekivanja da će u narednoj godini saradnja islamske vjerske zajednice sa Gradskom upravom biti unaprijeđena.

- Što se tiče budućnosti, svima su nam iste želje, da svorimo bolji ambijent za život našoj djeci, a na predstavnicima vjerskih zajednica je da unaprijede taj ambijent u duhovnom smislu - dodao je Okanović.

Gradskoj upravi na finasijskoj podržci koja je obezbijeđena iz gradskog budžeta za renoviranje crkve zahvalio je i Župnik rimokatoličke Župe Prečistog srca Marijinog Andrej Lukanović.

- Uz pomoć brojnih donacija, od kojih je jedna izdvojena iz gradskog budžeta, bijeljinski rimokataolici će Božić dočekati u potpuno obnovljenoj crkvi - najavio je Lukanović.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Slovačke evangelističke crkve koji su se takođe zahvalili na saradnji Gradskoj upravi i izrazili očekivanje da će se ta saradnja nastaviti i u narednom godinama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )