FOTO: null

U prošloj godini broj zaposlenih u Srpskoj povećan je za 10 odsto u odnosu na 2015. godinu, a među filijalama u kojima je smanjen broj nezaposlenih je i Bijeljina.

Trenutno u Filijali u Bijeljini koja pokriva deset opština, 28.824 lica aktivno traže posao, što je za oko 2.000 manje nego u 2015. godini. Znatan broj novih radnika i pripravnika dobio je posao posredstvom pet projekata koji su realizovani uz pomoć Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a za koje je izdvojeno oko 2,5 miliona KM.

Među onima koji su iskoristili ponuđene projekte Zavoda za zapošljavanje da obezbijede radno mjesto jeste i 54-godišnji Momčilo Vuković. Sa završenom Višom upravnom školom, deset godina uzaludno je čekao posao, pa je vidio šansu u projektu samozapošljavanja u privredi i registrovao umjetničku radionicu duboreza.

- Država nam je pružila šansu, a na nama je da se potrudimo da to potraje - kaže Vuković.

Od odobrenih 4.000 KM, 70 odsto je dobio odmah a ostatak će po isteku 12 mjeseci, pod uslovom da redovno izmiruje mjesečne obaveze koje iznose 350 KM.

- Moja djelatnost je takva da nema kontinuiteta u radu i nema redovnih prihoda, tako da ja moram da čuvam ta sredstva kako bi redovno uplaćivao porez na doprinose - navodi Vuković.

Na području bijeljinske Filijale u prošloj godini oko 5.000 lica je dobilo posao, najveći broj u oblasti prerađivačke industrije - više od 1.350, te u oblasti trgovine i ugostiteljstva.

- Kroz pet projekta zaposleno je 500 lica i izdvojeno preko 2,5 miliona KM. Počela je realizacija projekata, a svakako najveći efekat daju projekti zapošljavanja u privredi - kaže Vedrana Milinković, saradnik za informisanje i odnose s javnošću.

Mnogi još čekaju posao. Dok su finansijski radnici, diplomirani pravnici i ekonomski tehničari suficitarni - druga zanimanja se traže.

- Poslodavci najviše interesa pokazuju za profesore hemije, matematike, njemačkog jezika i fizike, te dilomirane građevinare i geodete - navodi Milinkovićeva.

Za nove projekte zapošljavanja u Srpskoj u ovoj godini planirano je 16,5 miliona KM, dok će za nastavak prošlogodišnjih projekata koji su imali pozitivne efekte biti izdvojeno sedam miliona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )