FOTO: null

Bijeljina - U organizaciji Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske, u Bijeljini je večeras održano Srpsko kulturno veče u susret Međunarodnom danu izbjeglica koji se obilježava 20. juna.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu pod motom "Običaji u srcu i duši" članovi udruženja izbjeglih iz regija Hercegovine, Ozrena, Krajine, Sarajeva, Zenice i Tuzle predstavili su publici bogatu zavičajnu tradiciju.

U sali Centra za kulturu "Semberija", u kojoj nije ostalo mjesta ni za stajanje, nastupili su pjesnici i aforističari, izvorne grupe, guslari i folklorni ansambli, a program je počeo i završio pjesmom "Nema raja bez rodnoga kraja", koju su organizatori nazvali izbjegličkom himnom.

Smiljka Knežević, porijeklom iz Drvara, govorila je stihove svog oca, a u razgovoru sa novinarima istakla je da su Srbima protjeranim iz rodnog kraja srce i duša, ognjišta i grobovi i dalje u zavičaju.

U ime organizacionog odbora, Slaviša Mastilo porijeklom iz Sarajeva, rekao je da drugo Srpsko kulturno veče organizovano u Bijeljini treba da podstakne čuvanje običaja koje su izbjegli donijeli u Semberiju i da pokaže da je narod vitalan.

"Imamo dug prema precima i obavezu prema potomcima da sačuvamo običaje i tradiciju srpskog naroda i da zaustavimo zaborav u srpskom nacionalnom biću, da se sabiramo i jačamo i da nikada ne zaboravimo odakle smo surovo protjerani", kaže Mastilo.

Profesor muzike iz Doboja Smilja Đuričić, porijeklom sa Ozrena, član je izvorne grupe, svira izvorne instrumente frulu, dvojnice i šargiju i ističe da nije sramota slušati tuđu muziku, ali je grehota zaboraviti svoju.

"Osnova postojanja čovjeka je ne zaboraviti kako se otadžbini pjeva", poručila je Đuričićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )