FOTO: null

Bijeljinska Direkcija za izgradnju i razvoj grada, od početka svog rada bila je uključena u sve ozbiljnije projekte na području grada. Svi objekti, kako kaže direktor Mladen Petrović, koji su bili od interesa za grad, projektovani su u Direkciji.

„Direkcija je bila uključena u projektovanje i izradu projektne dokumentacije i lokacijskih uslova za brojne objekte. To znači, bili smo od početka prisutni u realizaciji velikih projekata, sve do trenutka kada je trebalo za njih izdati upotrebnu dozvolu i izvršiti njihov tehnički prijem. Naši radnici, a imamo ih trenutno 53, od čega je 25 visokobrazovanih, među njima i 18 inženjera sa svim neophodnim licencama, vršili su i vrše i stručni nadzor nad tim objektima“.

Petrović kaže da je u prošloj godini Direkcija uradila niz značajnih poslova za grad, od izrade Prostornog i Urbanističkog plana grada, pa do izrade regulacionih planova za naselje Intergaj, Industrijsku zonu 2, Janju, Veliku Obarsku.

„U prošloj godini radili smo projektnu dokumentaciju za kružni tok kod Bleda, a u ovoj godini treba da pripremimo dokumentaciju za kružni tok kod Željezničke stanice. Direkcija je od početka bila uključena u izradu projektne dokumentacije za gradsku kanalizaciju, rekonstrukciju ulica, trotoara, biciklističkih staza, gdje smo bili zaduženi za izradu projekata i nadzor“.

Govoreći o novim investicijama i projektima na području grada, Petrović kaže da je Direkcija radila i na izradi projektne dokumentacije za biciklističku stazu od FIS-a do Pavlovića mosta. Među važnijim projektima je i javna garaža na uglu ulica Nikole Tesle i 27. marta, te poboljšanje uslova za parkiranje vozila na parkingu kod preduzeća „Grad“ AD, među koje spada i instaliranje semafora za brojanje slobodnih parking mjesta.

„Bijeljina je karakteristična po toj takozvanoj  odrednici „tjeskoba u prostoru“, jer nema dovoljno slobodnih površina za  proširenje parking – površina i biciklističkih staza. Upravo taj nedostatak određuje i tipove saobraćaja. Ukoliko se da primat biciklističkom saobraćaju i pješačkim zonama, onda se mora isključiti motorni saobraćaj. Širina i kapacitet bijeljinskih saobraćajnica ne može istovremeno istrpjeti i biciklistički i motrni saobraćaj. Namjeravamo da Ulicu patrijarha Pavla pretvorimo u „zonu umjerenog saobraćaja“. Ta ulica ne može biti pretvorena u klasičnu pješačku zonu zbog velikog broja poslovnih i stambenih objekata kojima se mora obezbijediti pristup. U takvim ulicama postavljaju se i fizičke barijere, kako bi  učesnici u saobraćaju znali da bez prijeke potrebe ne treba da ulaze u tu ulicu“.

Mladen Petrović kaže da je od 2006. godine, otkada on radi u Direkciji, 95 odsto ulica projektovala Direkcija za izgradnju i razvoj grada, a to podrazumijeva i izgradnju kružnih tokova, po čemu je Bijeljina postala prepoznatljiva.

Imovinsko – pravni odnosi uslovljavaju, ali i usporavaju preseljenje Autobuske stanice iz centra grada na već predviđenu lokaciju. Gradu, kao što je Bijeljina, neophodna je i moderna sportska dvorana. Takve, velike projekte, kaže Petrović, trebalo bi graditi po modelu privatnog i javnog partnerstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )