FOTO: InfoBijeljina.com / ilustracija

U okviru Međunarodnog festivala “Dani harmonike”, koji je počeo sinoć, u Ugljeviku se održava takmičenje po kategorijama.

Publici će se danas i u tri festivalska dana predstaviti 500 izvođača iz 16 evropskih zemalja, 20 kamernih sastava i četiri harmonikaška orkestra.

Specijalni gosti su svjetski virtuozi iz Italije, Rusije i Ukrajine. Prestižnu manifestaciju, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, 11. put organizuju Udruženje umjetnika ‘”Artist”’,  Muzička škola “Kornelije Stanković” i Centar lijepih umjetnosti Jovana Kolundžije ”Guarnerius”.

U šest kategorija takmiče se mališani predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, a svoje umijeće na harmonici pokazaće i studenti. Treme nema, svi su se vrijedno spremali, pa očekuju i nagrade.

Nemanja Kalajdžić (9) učenik je trećeg razreda OŠ “Jovan Dučić” iz Bijeljine.  Harmoniku, kaže, mnogo voli da svira.

– Mora se mnogo vježbati ali nije teško. Osvojio sam prvu nagradu na takmičenju u Doboju. Nadam se da ću i ovdje biti uspješan – kaže dječak.

Jurij Šiškin iz Rusije, Vladimir Murza iz Ukrajine, Mirko Patarini iz Italije samo su neki od renomiranih i dokazanih umjetnika, koji sa pedagozima iz zemlje i inostranstva, čine stručni žiri.
Pedagog iz Slovenije Mikela Uršić prvi put je na ovoj manifestaciji a, kući će kaže, ponijeniti najljepše utiske.
– Ovaj festival je vrlo poseban i dobar za sve, kako za nas pedagoge i umjetnike, tako i djecu koja se na ovakvim manifestacijama stiču nova znanja, prijatelje, upoznaju nove kulture i muziku – kaže Uršić.

Ona dodaje da je ova manifestacija od ogromnog značaja za cijeli region pa i svijet.

– Harmonika je jedinstven instrument .Posebno danas kada je harmonika sve omiljeniji instrument kod mladih – naglasila je gošća iz Slovenije.

Ovom manifestacijom promoviše se muzika i afirmišu mladi talenati  istakao je  i organizator “Dana harmonike” Slaviša Perić.

– Svake godine se na ovom takmičenju otkrije jedan, dva talenta na koje smo ponosni. Organizujemo i predavanja istaknutih pedagofga, istaknutih izvođača, mogu da kažem slobodno najvećih svjetskih izvođača na harmonici. I u direktnom kontaktu sa njima, svi ti mladi talenti koji se kod nas okupljaju mogu da stiču nova znanja i usavršavaju se – kaže Perić.

Festivalski koncerti, nakon Ugljevika, biće održani i u Bijeljini i Beogradu. Dani harmonike završavaju u utorak, 16. aprila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )