FOTO: null

Napušteni objekti narušavaju izgled Bijeljine, a u posljednje vrijeme pojedini u samom centru ugrožavaju i bezbjednost građana.

Nadležni tvrde da preduzimaju sve što je u njihovoj moći.

Na samo nekoliko metara od zgrade Gradske uprave u Njegoševoj ulici prije nekoliko dana na trotoar su se obrušili dijelovi fasade i cigle sa dotrajalog ugostiteljskog objekta.

Nadležni su postavili žutu traku i uklonili otpad. Budući da je ova ulica frekventna, građani pitaju da li treba neko da strada pa da ovaj problem konačno bude riješen.

Gradski građevinski inspektor i Komisija za očuvanje kulturno-istorijskih spomenika naložili su rušenje spornog objekta a novi će morati da bude izgrađen u istom stilu.

Obaveza suvlasnika je da podnesu zahtjev i da plate rušenje i čišćenje.

- Treba da se dogovorimo zajedničkim snagama, s obzirom  na to da je to suvlasništvo i Grada. Imamo zahtjev i nekih od vlasnika za kompletiranje parcele, sve u svemu, biće brzo riješen problem tog objekta, pojasnio je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić.

Vlasnici ruševnih objekata su nepoznati, ili žive u inostranstvu i godinama ne dolaze u Bijeljinu, što je prepreka u radu nadležnih službi.

Ratomi Draganić iz Komunalne policije rekao je da još nije usvojen zakon da se zna kako se može ući u privatni posjed i nešto odraditi, ako tu nema vlasnika.

- Zakon je tu regulisao da, ako nema vlasnika, to radi naše preduzeće po nalogu lokalne zajednice. Međutim, nije problem da i mi to pokušamo zaštiti, onda tu dolazi neko pa se požali na privatnost, tako da ne možemo da nađemo kako to da naplatimo u nekom narednom periodu, dodaje Mićić.

Pokušavaju se pronaći vlasnici, što bi omogućilo da ovi objekti koliko - toliko pristojno izgledaju. Јedno od rješenja, prema mišljenju Komunalne policije, bilo bi donošenje zakonske odluke, koja bi primorala vlasnike nekretnina da prilikom prodaje, ili izgradnje objekata, izmire obaveze godišnjeg održavanja napuštenih domaćinstava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )