FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini je 379 vlasnika bespravno izgrađenih objekata podnijelo zahtjev za legalizaciju. Od januara iduće godine troškovi ovog postupka biće uvećani za 20 odsto.

Nakon nedavne ocjene Ustavnog suda da su naknade određene na nejednak način i da su ilegalni graditelji objekata bili povlašteni, svi građani plaćaju punu cijenu legalizacije. Procjenjuje se da je u Bijeljini nelegalno izgrađeno preko 20.000 objekata, od čega oko 7.000 individualnih stambenih objekata.

Da bi izbjegla dodatne troškove koji joj prijete od januara iduće godine, Radojka Dujković predala je zahtjev za legalizaciju kuće površine 56 metara kvadratnih. Koliko će je to koštati,kaže, još ne zna.

- Moraću ići u dugove, a sama sam. Muž mi umro prošle godine, penzija mala, šta mogu da uradim od 200 maraka - kaže Radojka Dujković iz Trnjaka.

Soka Aleksić već je okončala legalizaciju svog doma, što je, kaže, koštalo živaca i para.

- 150 kvadrata kuća i pomoćni objekat 140 kvadrata sa garažom izašlo me preko 4.000 KM. Naravno da je skupo, išla sam svaki dan tri-četiri puta, ali na kraju sam morala platiti - napominje Soka Aleksić.

Ustavni sud Srpske nedavno je utvrdio da propisane naknade za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, nisu u skladu sa Ustavom, pa više nema povlaštenih kategorija. Naknada se obračunava po kvadratu korisne površine, u zavisnosti od zone. Može da se plaća na rate, ali uz bankarsku garanciju. Za objekat površine 150 metara kvadratnih naknada je bila 500 maraka. Sada je mnogo veća.

- U prvoj zoni objekta 150 kvadratnih metara misli se na korisnu površinu ukupna naknada za uređenje građevinskog zemljišta i rente iznosi 20.000 KM, a u šestoj zoni takođe za objekat do 150 m2 ukupno iznosi 2.500 KM - ističe Dušan Savić, šef odsjeka.

Јedinicama lokalne samouprave ostavljena je, ipak, mogućnost subvencionisanja troškova legalizacije za boračke i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, za šta će sredstva biti planirana u budžetu za iduću godinu.

- Nadama da ćemo uspjeti da kroz subvencije ipak cijenu legalizacije svedemo na one iznose koji su bar do sada bili - dodao je Savić.

Vlasnici nelegalno izgrađenih objekata koji ne podnesu zahtjev za legalizaciju do 18. januara iduće godine plaćaće penale - 20 posto biće uvećana naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i renta. Građani uglavnom podnose zahtjev radi priključka struje i vode, nakon čega gube interesovanje, pa se dešavalo da je za isti objekat podnešeno više zahtjeva, a da postupak nikada nije okončan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )