FOTO: null

Učenici Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini su u okviru ekološke sekcije realizovali ideju da naprave kućice za ptice u okolini.

“Učenici su kontaktirali stručnjake za ptice iz društva "Naše ptice" iz Sarajeva i Društva za istraživanje zaštitu biodiverziteta Republike Srpske i Banjaluke. Ornitolozi su u okviru škole učenicima održali predavanje o značaju ptica za ekosistem. Prema njihovim sugestijama i tačnim skicama, odlučeno je da se prave kućice za ćuka, plavu i veliku sjenicu - vrste koje se nastanjuju u dupljama drveća”, kažu u ovoj školi.

Naglašavaju da stanište ovih ptica manjka zbog sječe stabala sa dupljama pošto su obično stara stabla sa takvom karakteristikom. Sve ove vrste su višestruko korisne za zajednicu jer se hrane glodarima, insektima i crvima.

Materijal za kućice donirala je firma "Megadrvo", a dio sredstava sama škola. 

“Učenici su, pod rukovodstvom nastavnika praktične nastave, prema skicama lično napravili kućice. Pravljenje kućica se odvijalo u okviru radionica škole”, rekao je za portal InfoBijeljina Dejan Božić prof. ekologije i zaštite životne sredine u školi Mihajlo Pupin.

Par kućica je postavljeno u okviru školskog dvorišta.

“Ostatak kućica smo planirali, prema sugestijama ornitologa, da postavimo u Gradskom parku”, naglašavaju učenici koji su prepoznali problem i pokušavaju da ga riješe. Nakon što je škola dobila odobrenje stambeno-komunalnog odjeljenja u Bijeljini učenici su samostalno postavili ostatak kućica u park”, navori profesor Dejan.

Ovo je prvi od projekata koje ekološka sekcija namjerava da radi i ubuduće.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )